Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πολιτικές αναταράξεις για τη Siemens





siemens_exetastiki55Έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση της Siemens. Αυτήν την εβδομάδα η εξεταστική επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά το φάκελο C4I, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία από το άνοιγμα των ειδικών κωδικών του γερμανικού κολοσσού. 
 
Πολιτικές αντιδράσεις πυροδοτεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να κληθεί στην επιτροπή ο Κώστας Σημίτης, με τον πρώην πρωθυπουργό να μιλά για κινήσεις εντυπωσιασμού, ενώ φωτιές έχουν ανάψει και δημοσιεύματα του τύπου για μίζες Υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή. Αγωγή σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Παναγιώτη Καμένου κατέθεσε ο Θόδωρος Τσουκάτος, ζητώντας αποζημίωση 200.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.

"Θέμα της Εξεταστικής η κλήτευση πρώην πρωθυπουργών"

Η ΝΔ, όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος και μέλος της εξεταστικής, Κώστας Τζαβάρας, θα ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν ο Χάρης Καστανίδης που διετέλεσε υπουργός Μεταφορών πριν από τον Τάσο Μαντέλη, οι στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, κ.κ. Πανταγιάς και Τσουκάτος, καθώς και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.
Η διαφάνεια και η διαφθορά δεν έχουν χρώμα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης οι διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή να φθάσουν μέχρι το τέλος και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου κι αν προκύψουν. "Είναι θέμα των εξεταστικών να αποφασίσουν την κλήτευση ή μη των πρώην πρωθυπουργών", είπε ο Γιώργος Πεταλωτής.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε αυτή τη διαδικασία έως το τέλος και να αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν προκύψουν», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής. 
 
Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της ΝΔ να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η ΝΔ, η οποία δε διασφάλισε στην διακυβέρνησή της τη διαφάνεια, αλλά αντίθετα υπέθαλπε συμπεριφορές έκνομες, έχει έστω και τώρα την ευκαιρία να αποδείξει ότι αντελήφθη τι σημαίνει διαφάνεια και ποια είναι η απαίτηση επιτέλους των καιρών.

«Η ΝΔ θα κριθεί με βάση το τι θέση θα πάρει στην εξεταστική επιτροπή για όλους όσοι μπορεί να εμπλέκονται ή μπορούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση της αλήθειας», συμπλήρωσε.

Αναμένεται η απόφαση για Μαντέλη

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επικυρωθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η διάταξη για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Τάσου Μαντέλη ενώ προβληματισμός επικρατεί σε νομικούς για το θέμα της δίωξης σε βάρος του σχετικά με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο εισαγγελέας εφετών, Κ. Χατζίκος, θα υποβάλει την πρόταση του για το θέμα, στο Συμβούλιο, ώστε τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί το βούλευμα, το οποίο αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα αποτυπώνει την πρώτη επίσημη κρίση της Δικαιοσύνης για την κατηγορία, που βαρύνει τον πρώην υπουργό και το ζήτημα της παραγραφής, ή μη, του αδικήματος σε συνάρτηση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός παρέπεμψε στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ τον πρώην υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη, για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας και ειδικότερα για αναξιοπρεπή συμπεριφορά.

Στην ανακρίτρια ο Βουρλούμης

Κατάθεση ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας της υπόθεσης της Siemens, Μ. Νικολακέα, δίνει ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης. Κλήθηκε ως μάρτυρας για το σκέλος της υπόθεσης, που αφορά τη σύμβαση για ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ, η οποία υπογράφηκε με την εταιρεία επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη.

Αγωγή Θ. Τσουκάτου σε βάρος του Π. Καμμένου

Αγωγή σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, Παναγιώτη Καμμένου, κατέθεσε το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος.

Ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, διεκδικεί από τον κ. Καμμένο το ποσό των 200.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη που, όπως υποστηρίζει, υπέστη από συκοφαντικές και εξυβριστικές φράσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε σε βάρος του, στην Επιτροπή, ο βουλευτής.

Ο κ. Τσουκάτος επαναλαμβάνει ότι το ένα εκατομμύριο μάρκα, που έλαβε από τη Siemens το παράδωσε στο ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι θέτει στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλους τους λογαριασμούς του. Αναφέρει, επίσης, ότι θα διαθέσει το όποιο επιδικασθέν ποσό στο γηροκομείο Λεωνιδίου.

Σε αναζήτηση των άγνωστων παραληπτών

Την ίδια ώρα, το ΣΔΟΕ έχει κληθεί να εντοπίσει ποσά που διατέθηκαν για χορηγίες και δώρα σε άγνωστους παραλήπτες. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο γ.γ. της υπηρεσίας Γιάννης Καπελέρης σημείωσε ότι για να υπάρξει ασφαλές αποτέλεσμα, πρέπει να γίνει ένας αντιπαραβολικός έλεγχος με τα φορολογικά στοιχεία, γιατί οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία δεν αποτυπώνουν πλήρως τη συναλλαγή. Εκτίμησε, δε, ότι μέσα στην εβδομάδα, θα αποδοθεί το πόρισμα μας στην εξεταστική επιτροπή.

Πηγή: NET, NET 105.8