Ειδικές αποστολές σχεδιάζει για στελέχη ο Γ. Παπανδρέου εν όψει ανασχηματισμού και αυτοδιοικητικών εκλογών. Μικρή κυβέρνηση, επιτελικό κράτος και ισχυρή αυτοδιοίκηση το τρίπτυχο των επιδιώξεων
Τη διάταξη του στελεχικού του δυναμικού με στόχους τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου και την εκλογική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μελετά ο Γ. Παπανδρέου.
Τη διάταξη του στελεχικού του δυναμικού με στόχους τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου και την εκλογική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μελετά ο Γ. Παπανδρέου.
Ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά για την «κατάληψη» του Δήμου της Αθήνας. Για τον περιφερειάρχη Αττικής, που θα είναι «ένας μικρός πρωθυπουργός», πολλοί θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Γ. Ραγκούση να δώσει τη μάχη
Οι παθογένειες του παρελθόντος, ασυνεννοησία, ανταγωνισμοί, διαφωνίες και καθυστερήσεις, έχουν επιβιώσει και σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα, παρά τις επίμονες προσπάθειες του πρωθυπουργού να ανοίξει το παιχνίδι της εξουσίας και να αποτρέψει τη δημιουργία φέουδων. «Αν γίνει ανασχηματισμός, ο μόνος λόγος θα είναι για να κάνει ο πρόεδρος ένα ακόμη βήμα προς το μοντέλο διακυβέρνησης που πρεσβεύει», ξεκαθαρίζουν οι συνεργάτες του και αποκλείουν το ενδεχόμενο «ο Γιώργος να συμβιβαστεί».
Στόχος του παραμένει μια μικρή κυβέρνηση, ένα επιτελικό κράτος και μια ισχυρή αυτοδιοίκηση. Ετσι, «ό,τι γίνει θα πρέπει να εξυπηρετεί και τους τρεις στόχους και να απαντά στο αίτημα των πολιτών για ανανέωση της πολιτικής ζωής».
Η τελευταία φράση αποτελεί και την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου σε όσους προβάλλουν την εμπειρία τους ως πλεονέκτημα για να μπουν στην κυβέρνηση. «Παρότι είναι έξι χρόνια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μερικοί ακόμη δεν έχουν καταλάβει με ποιον έχουν να κάνουν», προσθέτουν οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου.
«Η όποια απόφαση για ανασχηματισμό», ξεκαθαρίζουν, «θα ληφθεί σε συνδυασμό με τη διάταξη του πολιτικού προσωπικού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».
Σε σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιπποκράτους αποφασίστηκαν οι στόχοι των αυτοδιοικητικών εκλογών:
- Η «κατάληψη» της Αθήνας. Ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί την υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά. Είναι ένα στέλεχος που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην αυτοδιοίκηση και θεωρείται ιδανική λύση.
- Η νίκη στην Περιφέρεια Αττικής. Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Αττικής θα είναι «ένας μικρός πρωθυπουργός». Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί θεωρούν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τον Γ. Ραγκούση να ηγηθεί του σχετικού ψηφοδελτίου. Ο ίδιος ο υπουργός των Εσωτερικών, για την ώρα, αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
Θεσσαλονίκη
- Η αλλαγή σκηνικού στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα για τον δήμο αναζητείται μια υποψηφιότητα που να μπορεί να ενώσει και την Αριστερά.
Ειδικός σχεδιασμός, όμως, βρίσκεται στη διαδικασία της εκπόνησης, ώστε να βρεθεί το «αντίδοτο» στον Π. Ψωμιάδη, ο οποίος φαίνεται να ανοίγει τα φτερά του για περιφερειάρχης. «Είναι πολύ πιθανό ο Γ. Παπανδρέου να θέσει το θέμα στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από τη συμπρωτεύουσα και να τους ζητήσει να... τραβήξουν κλήρο», επισημαίνει με χιούμορ, που μπορεί να κρύβει και επιθυμία ή σχεδιασμό, εις εκ των επιτελών του πρωθυπουργού.
Εξυπακούεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να κρατήσει τον Πειραιά και την Πάτρα, να πάρει πίσω κάποιους μεγάλους δήμους της Αττικής, π.χ. Αιγάλεω, όπου αναζητείται νέα και άφθαρτη υποψηφιότητα, και ότι θα κατεβάσει «βαριά χαρτιά» στις περιφέρειες, προκειμένου να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες. Για την Κρήτη ακούγονται τα ονόματα του Στ. Αρναουτάκη και του Γ. Κουράκη. Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να εκτεθεί ο Α. Φούρας ενώ στην Ηπειρο έχει πέσει το όνομα του Ευ. Αργύρη.
Στη Θεσσαλία παίζει η υποψηφιότητα του Ε. Νασιώκα και στη Θράκη του Π. Σγουρίδη.
Λ. Κατσέλη - Μ. Ξενογιαννακοπούλου
Παράπονα στον πρωθυπουργό
Παράπονα στον πρωθυπουργό
Ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας, που απειλείται από τις ανταγωνιστικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των υπουργών στην Αθήνα. Η Λ. Κατσέλη και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασαν τα παράπονά τους στον πρωθυπουργό για τις διαρροές που γίνονται εναντίον τους.
«Δεν υπάρχει μέρα που να μη δούμε αρνητικό παραπολιτικό και Κυριακή που να μην υπάρχει από μία σελίδα», λένε συνεργάτες των δύο γυναικών. Δυσαρεστημένες από την αντιμετώπιση εκ μέρους των συναδέλφων τους και του Τύπου είναι δύο ακόμη κυρίες της κυβέρνησης: η Κ. Μπατζελή και η Τ. Μπιρμπίλη.
«Ολοι τις ανασχηματίζουν αγνοώντας το γεγονός ότι δεν υπάρχουν και πολλές γυναίκες να παίξουν πρωταγωνιστικούς ρόλους», δηλώνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, θέλοντας να ρίξουν τους τόνους στο συγκεκριμένο θέμα.
Προς αναβάθμιση ακούγονται τα ονόματα του Μ. Χρυσοχοΐδη, του Γ. Φλωρίδη, του Κ. Καρτάλη και άλλων στελεχών που είναι εντός και εκτός της κυβέρνησης. Την ερχόμενη εβδομάδα, πάντως, ο Γ. Παπανδρέου θα λείπει... για δουλειές στο εξωτερικό, καθώς θα επισκεφθεί διαδοχικά την Ισπανία και τον Λίβανο.
Γιάννης Αντύπας