Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Διεθνής καταδίκη της επίθεσης





turkey_israil-diadilosiΚύμα διεθνών αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ισραηλινή επίθεση στα πλοία της ανθρωπιστικής αποστολής στη Γάζα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση στις 8μμ ώρα Ελλάδας, με αφορμή τις εξελίξεις.

Η Αίγυπτος καταδίκασε με δηλώσεις του προέδρου της Χόσνι Μουμπάρακ, την υπερβολική χρήση βίας από το Ισραήλ, εκφράζοντας "την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της Αιγύπτου προς τον πληθυσμό στη Γάζα. Η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι ο δρόμος προς την άρση του αποκλεισμού και το τέλος των βασάνων των κατοίκων της περιοχής αυτής".


"Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη και δηλώνω συγκλονισμένος για τις τραγικές αυτές ανθρώπινες απώλειες. Προφανώς πρέπει να υπάρξει μια πλήρης έρευνα γι' αυτό που συνέβη", δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή και πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ Μπλερ σε ανακοίνωσή του.

Καυστική ήταν η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση σαν "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου".
 
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, δήλωσε εξάλλου ότι η χώρα του "λυπάται βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν από την επέμβαση των Ισραηλινών. Πρέπει να γίνει το παν για να πέσει φως ως προς το τι ακριβώς συνέβη κατά την επέμβαση των Ισραηλινών".

Οι εξελίξεις οδήγησαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου, στους οποίους εξέφρασε την ανησυχία της.
ENGLAND_ANTIisrael

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Σειρά διαδηλώσεων έχεουν πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Βρετανία, η Πολωνία, το Πακιστάν, το Ιράν, o Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, κλπ
Μαζική συμμετοχή είχε η διαδήλωση που οργανώθηκε στην Τουρκία, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενώ διαδήλωση έγινε και στην Άγκυρα μπροστά από την κατοικία του ισραηλινού πρεσβευτή, την οποία φρουρούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Στην Τουρκία σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος, Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ, τόνισε: "Η υπόθεση που έχει ανακύψει μετά την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας "έχει διπλωματική, πολιτική και στρατιωτική διάσταση. Πρόκειται για υπόθεση των 33 χωρών που εμπλέκονται, μέσω των πολιτών τους οι οποίοι μετείχαν στη νηοπομπή, για υπόθεση της ανθρωπότητας και του ΟΗΕ. Η υπόθεση σαφώς και έχει και συναισθηματική διάσταση, αλλά δεν πρέπει να υπερισχύουν τα συναισθήματα απέναντι της λογικής. Προκειμένου να εναντιωθούμε σε ένα λάθος, δεν πρέπει να κάνουμε κι εμείς λάθος".
Επίσης ανέφερε πως η Τουρκία ανακοίνωσε τη ματαίωση τριών τουρκοϊσραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Press Emblem Campaign (PEC), που μάχεται για την προστασία των δημοσιογράφων σε ζώνες συγκρούσεων αναφέρει ότι: "καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων που συνόδευαν και κάλυπταν τον διάπλου του στολίσκου προς τη Γάζα την ώρα που οι ισραηλινοί κομάντος του επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πολλοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και ο εξοπλισμός τους κατασχέθηκε".

Η ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ:


"Σήμερα το πρωί το Ισραηλινό Ναυτικό εμπόδισε έξι πλοία να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό συνέβη ύστερα από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επί ώρες, σήμερα τα ξημερώματα, καλούσαν τα πλοία να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, προκειμένου να εκφορτώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μετέφεραν για να παραδοθεί στη Γάζα, έπειτα από σχετικό έλεγχο. Τα πλοία αγνόησαν τις εκκλήσεις.
Σε μια περίπτωση, και συγκεκριμένα σε ένα τουρκικό πλοίο, ακτιβιστές της οργάνωσης επιτέθηκαν με λοστούς, μαχαίρια και όπλα εναντίον των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα στη συμπλοκή να σκοτωθούν και να τραυματιστούν ακτιβιστές. Σοβαρή εμπλοκή υπήρξε μόνο στο τουρκικό πλοίο. Είναι σαφές ότι οι ακτιβιστές είχαν προετοιμαστεί για ένοπλη συμπλοκή. Επίσης τραυματίστηκαν πέντε μέλη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι τραυματίες ακτιβιστές νοσηλεύονται σε ισραηλινά νοσοκομεία.
Τα πλοία που εμποδίστηκαν οδηγήθηκαν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, όπου θα πραγματοποιηθεί και η ταυτοποίηση των στοιχείων των επιβατών, ενώ το φορτίο των πλοίων θα ξεφορτωθεί και θα παραδοθεί στη Γάζα μέσω των επίσημων διαδικασιών που ισχύουν στο Ισραήλ. Οι δε επιβάτες υπόκεινται στις συνήθεις διαδικασίες για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Το Ισραήλ είχε από την αρχή ενημερώσει ότι η όλη επιχείρηση των ακτιβιστών ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς τα μέλη της Free Gaza έχουν εκφράσει την ανοιχτή υποστήριξή τους προς τη Χαμάς, μιας οργάνωσης που απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ. Ο όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται μέσω των επίσημων Ισραηλινών περασμάτων είναι πολλαπλάσιος από τον αυτό που έχει παραδοθεί ή επρόκειτο να παραδοθεί από τον στολίσκο".

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό