Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Μουσικό ταξίδι στην ποίηση και τη ζωή του Νίκου Καββαδία

Μουσικό ταξίδι στην ποίηση και τη ζωή του Νίκου Καββαδία Εκατό ολόκληρα χρόνια μάς χωρίζουν από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία, (11 Ιανουαρίου 1910 - 10 Φεβρουαρίου 1975) και ακόμα τον μνημονεύουμε και τον τραγουδάμε, γιατί κατοίκησε στα όνειρά μας, και μίλησε για ανθρώπους τόσο οικείους και μακρινούς, μας ταξίδεψε σε ανοικτές θάλασσες και άγνωστα λιμάνια. 

Εκατό ολόκληρα χρόνια μάς χωρίζουν από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία, (11 Ιανουαρίου 1910 - 10 Φεβρουαρίου 1975) και ακόμα τον μνημονεύουμε και τον τραγουδάμε, γιατί κατοίκησε στα όνειρά μας, και μίλησε για ανθρώπους τόσο οικείους και μακρινούς, μας ταξίδεψε σε ανοικτές θάλασσες και άγνωστα λιμάνια.


Ευτύχησε στις μελοποιήσεις του, γράφτηκαν τραγούδια που κυκλοφορούν και ξανά-κυκλοφορούν, γεμάτα ζωντάνια οδηγούν τις φανταστικές μας περιπλανήσεις σε άλλους κόσμους και στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να νικήσει τους καιρούς και τη μοίρα. Και πως θα μπορούσε να γίνεται αλλιώς για τον ποιητή της θάλασσας και των ναυτικών, της ευαισθησίας και της γυναίκας, το λιγομίλητο απλό άνθρωπο, τον αγαπητό στους πάντες, που τραγούδησε: Τρελός Μουσώνας ράγισε μεσονυχτίς τα ρέλια/ Στο χέρι σου χλωρό κλαρί, χαρτί κι ένα φτερό./ Τέσσεροι κάμανε καιροί τα ρούχα σου κουρέλια./ Να σε σκεπάσω θέλησα, γλιστράς και δε μπορώ./ (Μουσώνας)

Για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, την Παρασκευή 4 Ιουνίου και την Παρασκευή 11 Ιουνίου, στις 22:30 στο Ghost House, παρουσιάζεται η μουσικοθεατρική παράσταση "Στου Καββαδία τ’ ανοιχτά", με τον Γιάννη Λίνα και τους Σχοινοβάτες. Ένα μουσικό ταξίδι στην ποίηση και τη ζωή του Νίκου Καββαδία, μια περιπλάνηση στις αγαπημένες θάλασσες, τους μυθικούς τόπους και τους ιδιαίτερους ανθρώπους, που αγαπούσε ο ποιητής.

Ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία με τις μουσικές του Θάνου Μικρούτσικου, των Ξέμπαρκων, του Γιάννη Σπανού κ. ά., και με αναφορές στη ζωή και τον ποιητικό καμβά του ποιητή.

Συντελεστές:
Επιμέλεια παράστασης: Γιάννης Λίνας - Μαίρη Καλδάρα
Παίζουν: Γιάννης Λίνας (Τραγούδι - κιθάρα) & οι Σχοινοβάτες:
Γιάννης Ζερβός (κιθάρες), Πέτρος Βασιλειάδης (μπάσο), Μάρκος Ιωάννου (τύμπανα), Αλκηστις Ραυτοπούλου (πλήκρα).
Αφήγηση: Ρένα Κυπριώτη
Κείμενα: Μαίρη Καλδάρα
Διάρκεια παράστασης 2.00΄

Μουσική σκηνή: Ghost House Λεπενιώτου 26, Ψυρρή, 1ος όροφος
τηλ. 210 32 36 431 - Είσοδος: 14€ με ποτό.