Αθήνα, 19 Μαΐου 2010
ANAKOΙNΩΣH TΥΠOΥ
Διευκόλυνση της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων: πράσινο φώς από το ΕΚ
Μείωση του χρόνου αναμονής για μεταμόσχευση υπόσχεται η έγκριση από το ΕΚ σχεδίου οδηγίας για την εναρμόνιση των ελάχιστων κανόνων ασφαλείας που αναμένεται να διευκολύνει τις ανταλλαγές οργάνων μεταξύ κρατών μελών. Η οδηγία καλύπτει όλα τα στάδια από τη λήψη του μοσχεύματος μέχρι την εμφύτευσή του και προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Το ΕΚ ενέκρινε παράλληλα και ψήφισμα για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τις μεταμοσχεύσεις.
Σχεδόν 60.000 ασθενείς πανευρωπαϊκά βρίσκονται σήμερα σε λίστες αναμονές για μεταμόσχευση οργάνων αλλά κάθε ημέρα 12 άτομα χάνουν τη μάχη επειδή δεν βρέθηκε εγκαίρως μόσχευμα. Μία λύση είναι η θέσπιση κοινών κανόνων ποιότητας και ασφάλειας που θα διευκόλυνε τις ανταλλαγές οργάνων μεταξύ κρατών μελών και κατά συνέπεια τις μεταμοσχεύσεις. Το σχέδιο οδηγίας, με εισηγητή για το ΕΚ τον Miroslav Mikol??ik (ΕΛΚ, Σλοβακία), εγκρίθηκε με 643 ψήφους έναντι 16 και 8 αποχές. Μείωση του χρόνου αναμονής για μεταμόσχευση υπόσχεται η έγκριση από το ΕΚ σχεδίου οδηγίας για την εναρμόνιση των ελάχιστων κανόνων ασφαλείας που αναμένεται να διευκολύνει τις ανταλλαγές οργάνων μεταξύ κρατών μελών. Η οδηγία καλύπτει όλα τα στάδια από τη λήψη του μοσχεύματος μέχρι την εμφύτευσή του και προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Το ΕΚ ενέκρινε παράλληλα και ψήφισμα για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τις μεταμοσχεύσεις.
Εγγύηση ποιότητας και ασφάλειας
Κλειδί για τη λειτουργία του συστήματος θα ήταν να ορισθεί σε κάθε κράτος μέλος μια αρμόδια αρχή, υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων ποιότητας και ασφάλειας των μοσχευμάτων, και τη θέσπιση, με βάση ευρωπαϊκή νομοθεσία, των σχετικών κανόνων για όλα τα στάδια, από τη αφαίρεση του οργάνου από τον δότη μέχρι τη μεταμόσχευση. Σε κάθε περίπτωση τα κράτη μέλη θα έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν ή να επιβάλλουν ακόμα αυστηρότερους κανόνες ενώ το κείμενο περιλαμβάνει τα ελάχιστα στοιχεία που πρέπει να συνοδεύουν κάθε όργανο καθώς και την υποχρέωση κατάλληλης κατάρτισης του προσωπικού.
Οι αρχές κάθε χώρας θα αδειοδοτούν τις υπηρεσίες λήψης μοσχευμάτων και τα κέντρα μεταμόσχευσης, θα δημιουργήσουν σύστημα καταγραφής και αναφοράς σοβαρών επιπλοκών, θα συγκεντρώνουν στοιχεία για το αποτέλεσμα των μεταμοσχεύσεων και θα επιβλέπουν τις ανταλλαγές μοσχευμάτων με άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες. Αναπόσπαστο στοιχείο του συστήματος θα είναι η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας κάθε μοσχεύματος από τον δότη στον ασθενή με πλήρη διασφάλιση της εχεμύθειας της διαδικασίας. Η οδηγία θέτει επίσης τα ελάχιστα όρια για τα στοιχεία που πρέπει να συλλέγονται για κάθε δωρεά αλλά επιτρέπει και εξαιρέσεις αν κριθεί ότι η ωφέλεια αντισταθμίζει τους κινδύνους που θα μπορούσε να εγκυμονεί η παράλειψη ορισμένων στοιχείων. Ζητά επίσης από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την επαρκή κατάρτιση του προσωπικού.
Ζώντες δότες και καταπολέμηση του λαθρεμπορίου οργάνων
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό βαθμό προστασίας για τους ζώντες δότες, που πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι εθελοντές και να μην αμείβονται, εκτός της αποζημίωσής τους για την απώλεια εισοδήματος που ενδεχομένως θα υποστούν και τυχόν μετακίνησή τους προς και από τον τόπο της μεταμόσχευσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να επιβάλλουν πλήρη απαγόρευση κάθε μορφής διαφήμισης για μεταμοσχεύσεις με σκοπό το κέρδος.
Συνεργασία μεταξύ κρατών μελών
Με σκοπό τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου αρμόδιων υπηρεσιών και θα θέσει τους κανόνες για τη μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών. Τα κράτη μέλη έχουν επίσης το δικαίωμα να συνάψουν συμφωνίες με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις ανταλλαγής μοσχευμάτων αλλά και να τους εκχωρήσουν ορισμένες αρμοδιότητες σχετικές με την ανταλλαγή μοσχευμάτων.
Επόμενα βήματα
Τα κράτη μέλη θα έχουν διορία δύο ετών από τη δημοσίευση ή έναρξη ισχύος της οδηγίας για να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.
Σχέδιο Δράσης 2009-2015 για τις δωρεές οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις
Σε χωριστή έκθεση του Andres Perello Rodriguez (Σοσιαλιστές, Ισπανία) το ΕΚ καλωσορίζει το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τονίζει ότι ο ορισμός, σε κάθε νοσοκομείο, συντονιστή για τις μεταμοσχεύσεις και οι ανταλλαγές τεχνογνωσίας και πληροφοριών θα βοηθήσουν τις χώρες που έχουν έλλειμμα οργάνων να βελτιώσουν τη θέση τους.
Το ΕΚ καλεί τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δίνεται στους υπηκόους τους η δυνατότητα να εγγράφονται σε καταλόγους δοτών κάθε φορά που ζητούν ανανέωση διπλώματος οδήγησης ή διαβατηρίου καθώς και το ενδεχόμενο να αναγράφεται σε ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης η ιδιότητα του δωρητή οργάνων. Επίσης ζητείται από τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής της δυνατότητας για διαδικτυακή εγγραφή σε εθνικούς ή ευρωπαϊκούς καταλόγους δωρητών, ενώ οι ευρωβουλευτές θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δημιουργία συστήματος που θα διασφαλίζει ότι οι επιθυμία κάθε πολίτη στο συγκεκριμένο θέμα θα λαμβάνονται υπ' όψιν σε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Λεωνίδας (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου (+30) 6943 100 303 (κινητό)
(+33-3) 881 74356 (Στρασβούργο)
e-mail : leonidas.antonakopoulos@europarl.europa.eu
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:
Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.