Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ελληνική κυβέρνηση για δυσμενέστερες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενόψει της αξιολόγησης το Σεπτέμβριο για τη δεύτερη δόση του δανείου.
Η Τρόικα ζητά επίσπευση της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015 αντί του 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και περικοπή των συντάξεων χηρείας στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Την ίδια ώρα, από κοινού με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας να συνδιαμορφώσει το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, όπως προσδιορίζεται στο μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.
Αξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων
Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας τη Δευτέρα, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, από την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού τα ταμεία μειώνονται σε τρία.
Παράλληλα, η Τρόικα ζητά να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, και να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος, σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.
Ζητείται επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τις συντάξεις σε διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ "ψαλίδι" μπαίνει και στις συντάξεις χηρείας οι οποίες δεν θα πρέπει να δίνονται κάτω από τα 50 έτη και με εισοδηματικά κριτήρια κάτω από τα 65.
Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως σε ό,τι αφόρα το "ψαλίδισμα" των συντάξεων.
Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, τόνισε πως αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσε πως -αν του ζητηθεί στη Βουλή- τότε θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών στα ταμεία.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, η Τρόικα, μετά την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, πρόκειται να αξιολογήσει τη χώρα, ώστε να λάβει και τη δεύτερη δόση, με βάση τις προόδους στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας καλεί σε διαβούλευση τους κοινωνικούς φορείς στις 31 Μαΐου, για το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Ασφαλιστικό, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το α' δεκαήμερο του Ιουνίου.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8