Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αναστωμένοι καθηγητές και μαθητές στον ΟΑΕΔ

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Κέρκυρα 26-5-2010
ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΡΟΣ: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Ν. Κέρκυρας.
Με την έκδοση της με αριθμ. Β120802/21/5/2010 εγκυκλίου εισαγωγής μαθητών στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2010-2011, πληροφορηθήκαμε ότι από την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ν.Κέρκυρας, αφαιρούνται οι ειδικότητες Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και Κομμωτικής Τέχνης και στη θέση τους εισάγεται η ειδικότητα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων.


Ως άμεσα θιγόμενοι από την παραπάνω μεταβολή, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε το σκεπτικό της σχετικής απόφασης λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:
1. Οι ειδικότητες που αφαιρούνται από το σχολείο μας είναι εκείνες με τη σαφώς...
μεγαλύτερη προτίμηση και με τμήματα που ουδέποτε λειτούργησαν με λιγότερα των 20 ατόμων. Συγκεκριμένα στην ειδικότητα της Κομμωτικής Τέχνης, συχνό ήταν το φαινόμενο της απόρριψης των υπεράριθμων αιτήσεων.
2. Για την ειδικότητα της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής υπάρχει άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα περάσει σε αχρηστία, προφανώς χωρίς δυνατότητα άλλης εκμετάλλευσης, γεγονός που θεωρούμε αδιανόητο κατά τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες.
3. Η απορρόφηση των σπουδαστών των ανωτέρω ειδικοτήτων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, όσο και αν αυτό δεν αποτυπωνόταν στον αριθμό των συμφωνητικών, αφενός διότι όσον αφορά τους σπουδαστές της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής, απασχολούνταν κυρίως κατά τους θερινούς μήνες στις μεγάλες τουριστικές μονάδες του νησιού, αφετέρου διότι ο έλεγχος στις επιχειρήσεις δεν ήταν ο απαιτούμενος ώστε μα μην υπάρχει «μαύρη» εργασία, πράγμα για το οποίο ευθύνονται οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και όχι οι ανήλικοι σπουδαστές ή οι ωρομίσθιοι καθηγητές.


4. Όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, η απόπειρα εισαγωγής της ειδικότητας Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, είναι απολύτως ανώφελη για την Κέρκυρα, καθώς πρόκειται για μια καθαρά διοικητική ειδικότητα, οι απόφοιτοι της οποίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πληθώρα καλύτερα καταρτισμένων υποψηφίων στην αγορά εργασίας, προερχόμενων από ανωτέρων βαθμίδων σχολές. Παρόλα αυτά, μας βρίσκει σύμφωνους η ένταξη νέων ειδικοτήτων και η ενίσχυση της παρουσίας των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας στο νομό μας. Νέες ειδικότητες όπως αυτή που προτάθηκε –όπως και άλλες ακόμα- θα μπορούσαν να λειτουργήσουν (έστω πιλοτικά για δύο χρόνια, αφού δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό για εργαστηριακά μαθήματα τον οποίο διαθέτουν οι σχολές μας) αλλά σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τις ειδικότητες που τόσα χρόνια στηρίζουν τις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ν. Κέρκυρας και έχουν ήδη αναδείξει πολλούς νέους επαγγελματίες. Το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, είναι η παροχέτευση στην αγορά εργασίας, άρτια εκπαιδευμένων τεχνιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν επάξια είτε ως υπάλληλοι επιχειρήσεων, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτός άλλωστε θεωρούμε πως είναι και ο σκοπός της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Κλείνοντας και χωρίς να θέλουμε να επέμβουμε στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του Οργανισμού, ζητάμε την επανεξέταση της σχετικής απόφασης, καθώς οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων ειδικοτήτων θα λείψουν ιδιαίτερα από την αγορά εργασίας της Κέρκυρας, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ήδη τα σχετικά Σωματεία Επαγγελματιών (Αρτοποιών, Ζαχαροπλαστών) καθώς και τα σχετικά επιμελητήρια.


Με τιμή,
Όλοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ν.Κέρκυρας.




ΑΛΕΞΙΟΥ ΟΛΓΑ
ΖΑΙΜΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ
ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΑΖΙΑΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΛΟΥΚΑΝΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΜΑΥΡΩΝΑ ΕΛΕΝΗ
ΜΕΣΗΜΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΕΤΑΞΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΜΙΑΡΗ ΕΛΕΝΑ
ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΝΤΑΜΠΟΥΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΕΝΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΡΕΚΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΡΟΥΒΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
ΣΠΙΓΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΤΣΙΤΣΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΤΣΙΩΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ




ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΤΩΝ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΩΝ Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κέρκυρα 26-5-2010
ΠΡΟΣ: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Ν. Κέρκυρας.


Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στην αφαίρεση της ειδικότητας Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής από την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ν.Κέρκυρας. Η συγκεκριμένη ειδικότητα τροφοδοτεί τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιία της Κέρκυρας, αλλά κυρίως τα μεγάλα ξενοδοχεία με άριστους τεχνίτες.
Επίσης αποτελεί την αναζωογόνηση του κλάδου μας ο οποίος έχει γεράσει και πολλοί από εμάς βρίσκονται στο κατώφλι της σύνταξης. Το κλείσιμο της συγκεκριμένης ειδικότητας θα στερήσει από τα ζαχαροπλαστεία της Κέρκυρας τους νέους επαγγελματίες που θα συνεχίσουν την τέχνη μας, ενώ ταυτόχρονα θα πλήξει και την τουριστική εικόνα του νησιού.
Ζητάμε να παραμείνει η ειδικότητα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ της Κέρκυρας, όπου καταρτισμένοι καθηγητές κάνουν σοβαρή δουλειά και αποφοιτούν άξιοι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν διαπρέψει και συνεχίζουν να διαπρέπουν στο χώρο.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΚωνστάντης Νικόλαος
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Τσιλιμπάρης Ευάγγελος.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κέρκυρα 26-05-2010


ΠΡΟΣ: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Ν. Κέρκυρας.
Εμείς οι μαθητές της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ν. Κέρκυρας, θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την κατάργηση των ειδικοτήτων Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και Κομμωτικής Τέχνης από το σχολείο μας.
Αν και εμείς που βρισκόμαστε στο σχολείο θα μπορέσουμε να αποφοιτήσουμε από αυτές τις ειδικότητες, πιστεύουμε ότι και τα νεότερα παιδιά πρέπει να έχουν τις ευκαιρίες και τις επιλογές που είχαμε και εμείς.
Σαν μαθητές του σχολείου ξέρουμε από πρώτο χέρι πόσο καλή δουλειά γίνεται στο σχολείο μας, πόσο ενδιαφέρον δείχνουν οι καθηγητές μας και με πόση σιγουριά βγαίνουμε να δουλέψουμε είτε ως απόφοιτοι, είτε κατά τη διάρκεια της μαθητείας.
Πολλοί από εμάς έχουν μικρότερα αδέλφια ή φίλους που περίμεναν να έρθει η ώρα να περάσουν και εκείνοι το κατώφλι του σχολείου που με τόση περηφάνια τους περιγράφαμε. Μην τους στερήσετε το δικαίωμα.


Το προεδρείο των μαθητών της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ν.Κέρκυρας


Η Πρόεδρος Κατωμέρη Νικολέτα
 Η Γραμματέας Αυλωνίτη Έλενα