Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Σε "τεντωμένο σχοινί" οι σχέσεις Β. και Ν. Κορέας





south_korea_navagio_polemiko_torpili Η Βόρειος Κορέα θα πληρώσει το τίμημα για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους δηλώνει ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ, τονίζοντας πως η Σεούλ πρόκειται να προτάξει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ αποτολμήσει άλλη επιθετική πράξη.


Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται πλέον στα βορειοκορεατικά εμπορικά πλοία να πλέουν στα χωρικά ύδατα της Ν. Κορέας και πως "παγώνουν" όλες οι εμπορικές και άλλες συναλλαγές με τον βορρά. Από την πλευρά της, η Β. Κορέα απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον του νοτιοκορεατικού τεχνικού εξοπλισμού κοντά στα κοινά τους σύνορά, και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα εάν η Σεούλ κλιμακώσει την ένταση. Υπέρ της Νότιας Κορέας τάσσονται τα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Γαλλία και η Βρετανία- ενώ αντίθετη είναι η Κίνα, την οποία προσπαθεί να μεταπείσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Στο ΣΑ η βύθιση του πλοίου

Η Σεούλ διαμήνυσε πως θα διαβιβάσει την υπόθεση της βύθισης του σκάφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Ο απώτερος σκοπός μας δεν είναι η στρατιωτική αντιπαράθεση" τόνισε ο Λι σε τηλεοπτικό του μήνυμα από το Μνημείο Πολέμου της χώρας.

Πυρ εναντίον του νοτιοκορεατικού τεχνικού εξοπλισμού, σε περίπτωση που αυτός στηθεί στα σύνορα με τη Ν. Κορέα για τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Πιονγιάνγκ, απειλεί ότι θα ανοίξει η Β. Κορέα και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα εάν η Σεούλ κλιμακώσει την ένταση.

Η προειδοποίηση αυτή εμπεριέχεται σε ανακοίνωση στρατιωτικού διοικητή, η οποία μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA της χώρας.

Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει, ύστερα από διακοπη έξι ετών, τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Β.Κορέας στην περιοχή των συνόρων στο πλαίσιο της τιμωρίας της για τη βύθιση του πλοίου.

Σε άλλη ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ, αναφέρεται ότι διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει την αποτρεπτική πυρηνική της δύναμη και πως έχει αναπτύξει ατομικά όπλα με διαφανή τρόπο.

Πλήρης στήριξη της Σεούλ από Ουάσινγκτον

Εντολή στον αμερικανικό στρατό έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα να συνεργαστεί με το στρατό της Ν. Κορέας ώστε "να εξασφαλισθεί η ετοιμότητα" και να αποτραπεί τυχόν μελλοντική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, ο Ομπάμα εκτιμά ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ν. Κορέα μετά την επίθεση στη νοτιοκορεατική κορβέτα ήταν "απαραίτητες και απολύτως ενδεδειγμένες".

Ο Γκιμπς πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα κάλεσε την κυβέρνησή του να επανεξετάσει την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Β. Κορέα, μετά το επεισόδιο με το νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να ζητήσει συγνώμη και να αλλάξει συμπεριφορά.
Ο Γκιμπς δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα σχέδια του Νοτιοκορεάτη προέδρου να φέρει το θέμα στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις της από το Πεκίνο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
"Οι Βορειοκορεάτες έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα αβέβαιη κατάσταση, μια κατάσταση η οποία, όπως αντιλαμβάνεται κάθε χώρα γειτονική στη Βόρεια Κορέα, πρέπει να περιοριστεί" τόνισε η Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται "σε πλήρεις διαβουλεύσεις" με την Κίνα, μια από τις ελάχιστες συμμάχους της Β. Κορέας, η οποία δεν έχει ενώσει τη φωνή της με τις διεθνείς φωνές διαμαρτυρίας κατά της Πιονγιάνγκ.

Με βάση το πόρισμα διεθνούς έρευνας, η Β. Κορέα βύθισε νοτιοκορεατική κορβέτα στα τέλη Μαρτίου, παρασύροντας στο θάνατο 46 ναύτες.

"Η Κίνα αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και κατανοεί την αντίδραση της Νότιας Κορέας" πρόσθεσε η Κλίντον.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ