Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ο νέος αρχηγός της ΜΙΤ



Aydınlık
(23.5.2010)

Του Hikmet Çiçek


Ένας από τους πρώην αρχηγούς της ΜΙΤ, ο αντιστράτηγος Teoman Koman, το βράδυ της 9ης Ιουλίου 1992 παρέθεσε δείπνο στους δημοσιογράφους στα κεντρικά Γραφεία της Υπηρεσίας, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή Yenimahalle της Άγκυρας. Στο γεύμα αυτό είχα συμμετάσχει κι εγώ ως εκπρόσωπος Άγκυρας του περιοδικού «2000’e Doğru».


O Koman στο γεύμα εκείνο απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Απαντώντας σε μια εξ αυτών, ανέφερε ότι είχε αντιταχθεί στον τότε Π/Θ Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος στο όνομα της «πολιτικοποίησης», ήθελε να φέρει και στη ΜΙΤ το αμερικανικό πρότυπο «CIA-FBI». O Κoman χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι υπηρεσιακές δομές κάθε κράτους διαμορφώνονται σύμφωνα με τη δική του τάξη και τις εθνικές ιδιαιτερότητες. Εάν κάποιος διχοτομεί μια συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν πρέπει κι εμείς να πράξουμε το ίδιο. Διχοτομημένα πρότυπα παρουσιάζονται σε ομόσπονδα συστήματα. Όπως, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ».

Με τον τρόπο αυτό επέστησε την προσοχή στη σκοπιμότητα, που υπήρχε πίσω από το πρότυπο Οζάλ. Έκτοτε πέρασαν 18 χρόνια. Με την προβολή του ονόματος του Hakan Fidan, ως νέου αρχηγού της ΜΙΤ, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο η αναζήτηση ενός νέου προτύπου για την Τουρκική Μυστική Υπηρεσία.



Είναι γνωστό ότι και ο Fidan, ο οποίος αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός να τοποθετηθεί στη θέση του Emre Taner [σ.σ.: διορισμός του ήδη πραγματοποιήθηκε – διάκειται ευμενώς στο πρότυπο αυτό. Ο Fidan το 2006 στη διδακτορική διατριβή του, στο πανεπιστήμιο Bilkent, με θέμα «Πληροφόρηση και Εξωτερική Πολιτική», είχε υποστηρίξει την «ανάγκη εκσυγχρονισμού της ΜΙΤ», φέροντας μάλιστα και ως παράδειγμα το πρότυπο της «CIA-FBI».

Πλέον έχει μετατραπεί σε νόμο. Όποτε ένας εξωτερικός παράγοντας εισέρχεται στη ΜΙΤ, έρχονται αμέσως στο προσκήνιο και οι μαγικές λέξεις περί «πολιτικοποίησης», «εκσυγχρονισμού» και «νεωτερισμού».

Ο Fidan από ποιο πανεπιστήμιο έχει αποφοιτήσει;
Εδώ και μερικούς μήνες βλέπουμε στα ΜΜΕ ειδήσεις με διθυράμβους για τον Hakan Fidan. Όπως, ότι μεταξύ των ετών 1986-2001 ήταν υπαξιωματικός στις ΤΕΔ και, όταν μάλιστα τελείωσε τη θητεία του, αποχώρησε. Ή όπως, από το πανεπιστήμιο Maryland των ΗΠΑ έκανε μεταπτυχιακό «στις πολιτικές επιστήμες». Πώς το πήρε; Πήγε στις ΗΠΑ και σπούδασε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή μήπως έγινε και αυτός από «έξω», όπως ακριβώς έκανε και ο Fehmi Koru, ο οποίος υπήρξε «απόφοιτος του Ηarvard»;

Αυτό δεν είναι γνωστό, διότι δεν αναγράφεται πουθενά. Μετά την αποχώρησή του από το στρατό εργάστηκε στην Τουρκική Πρεσβεία της Αυστραλίας, ως «πολιτικός και οικονομικός σύμβουλος». Με την έλευση του ΑΚΡ στην εξουσία ένα αόρατο χέρι είπε στον Fıdan: «Προχώρα τέκνο μου»!

Το 2003 έγινε Πρόεδρος στο ΤΙΚΑ και στο πανεπιστήμιο Ahmet Yesevi μέλος της εφορίας του πανεπιστημίου. Πρόεδρος του ιδρύματος τότε ήταν ο Namık Kemal Zeybek. Για το εν λόγω πανεπιστήμιο υπήρξε μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, η οποία είχε φθάσει και μέχρι τον Πρόεδρο Σεζέρ, ότι εντός του δημιουργείται μια οργανωτική δομή ελεγχόμενη από τον Φετουλλάχ Γκιουλέν [σ.σ.: επικεφαλής ισλαμικής σέκτας που ζει στις ΗΠΑ].

Στην έκθεση αυτή αναφερόταν και το όνομα του Hakan Fidan. Ο Zeybek απομακρύνθηκε από τη θέση του, όμως η ομάδα του δεν διαλύθηκε.

Το 2007 χρημάτισε βοηθός του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ. Την περίοδο εκείνη είχε στενή συνεργασία με τον πρώτο σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Είχε εργασθεί και για την αντιπροσωπεία που μετέβη στην Ουάσινγκτον, υπό την ηγεσία του Π/Θ Ερντογάν, για τη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας. Παραδίδει μαθήματα στα πανεπιστήμια Hacettepe και Bilkent. Είναι λάτρης της τέχνης και κινηματογραφόφιλος!

Όμως, την είδηση, η οποία δεν συνάδει με αυτό τον εκθαμβωτικό πίνακα, μας τον έδωσε η εφημερίδα Milliyet. Σε είδηση της εφημερίδας, ο Tolga Şardan ανέφερε ότι για το όνομα του Fidan υπάρχουν αντιρρήσεις τόσο μέσα από τη ΜΙΤ, όσο και από κάποιους άλλους φορείς, οι οποίοι εργάζονται σε στενή σχέση με τη ΜΙΤ. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι μέσα στην Υπηρεσία τηρούν αποστάσεις από αυτόν.

Τώρα το ερώτημά μας είναι το εξής: «Ο Hakan Fidan από ποιο πανεπιστήμιο της Τουρκίας έχει αποφοιτήσει»;

Εμείς, πάντως, δεν μπορέσαμε να δώσουμε την απάντηση!