Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Κρίσιμη Ρωσο-ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στο Ροστόφ

Ρώσος ΠρόεδροςΚομβικής σημασίας για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την από κοινού αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, την κατάργηση των περιορισμών στις μετακινήσεις και το θέμα του Ιράν θεωρείται η σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται στο Ροστόφ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ το απόγευμα αναμένεται να συναντήσει για πρώτη φορά τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ κατά το άτυπο δείπνο στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Η Μόσχα επιθυμεί η κατάργηση της θεώρησης ρωσικών διαβατηρίων με την Ευρώπη να είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διήμερης συνόδου, ενώ σύμφωνα με επίσημη πηγή, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών περιλαμβάνονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρώτης προτεραιότητας θέμα θα είναι "η συνέχιση του διαλόγου για τις πιθανότητες να καταργηθούν οι περιορισμοί στη θεώρηση των διαβατηρίων, των οποίων η διατήρηση έχει καταστρεπτική συνέπεια σε όλους του τομείς συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ".

Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην οικονομική κρίση που πλήττει τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρούτσκο. "Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς η Ρωσία είναι ο τρίτος οικονομικός εταίρος της ΕΕ και η ΕΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας", είχε δηλώσει την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ