Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Προβλήματα στο λιμάνι



   Δεμένα παραμένουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, σήμερα, ημέρα της απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Δεν απέπλευσε ούτε κατέπλευσε κανένα πλοίο της ακτοπλοΐας, ούτε κανένα κρουαζιερόπλοιο. 

   "Η σημερινή 24ωρη απεργία των ναυτεργατών της Π.Ν.Ο έρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό και γενικότερα για την Οικονομία της χώρας μας", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
   Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καλεί τους εργαζόμενους να επιδείξουν υπεύθυνο χειρισμό των διεκδικήσεων τους, δείχνοντας οι ίδιοι πόσο και πώς αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της περιόδου, που διερχόμαστε. Η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα εργάζεται για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, αλλά τέτοιες κινητοποιήσεις δεν βοηθούν στην κατεύθυνση της λύσης. Σε χρονικές στιγμές με ανάλογο περιεχόμενο και αντικειμενικά δεδομένα, ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
   Το πρωί δημιουργήθηκε ένταση στο λιμάνι του Πειραιά όταν περίπου στις 08.00 έφθασαν δεκάδες επαγγελματίες τουριστικών επιχειρήσεων στην Ακτή Ξαβερίου προκειμένου να υποδεχθούν και να μοιράσουν λουλούδια στους ξένους τουριστικούς πράκτορες αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με συγκεντρωμένους του ΠΑΜΕ. Η κατάσταση εκτονώθηκε χωρίς επέμβαση των ΜΑΤ.
    Πριν την έναρξη της απεργίας κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά τα κρουαζιερόπλοια: "Aegean Perl" στις 5.10, με 762 επιβάτες, το οποίο είχε προγραμματισμένο απόπλου για τις 11.00 με 394 επιβάτες, αλλά δεν απέπλευσε, κάτι που θα γίνει μετά το τέλος της απεργίας της ΠΝΟ.
    Το "Agua Marina" στις 4.40 με 930 επιβάτες, το οποίο επίσης είχε προγραμματισμένο απόπλου για τις 11.00 με 811 επιβάτες, αλλά τελικά θα αποπλεύσει και αυτό μετά το τέλος της απεργίας.
    Το "Gemini" στις 5.20 με περίπου 800 επιβάτες και έχει προγραμματισμένο απόπλου για την Τουρκία με 700 επιβάτες στις 12.30 σήμερα.
    Το κρουαζιερόπλοιο "Zenith" άλλαξε δρομολόγιο και δεν κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά αλλά πήγε στη Μάλτα και τα 1.000 άτομα που θα επιβιβάζονταν στο πλοίο από τον Πειραιά ταξίδεψαν στην Μάλτα αεροπορικώς.
    ΞΕΕ: Με μη αναπτυξιακούς όρους η άρση του καμποτάζ
    Με μη αναπτυξιακούς όρους υλοποιείται η πρωθυπουργική δέσμευση για άρση του cabotage σημειώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε ανακοίνωση του και απευθύνει έκκληση τόσο στον Πρωθυπουργό της χώρας για την υλοποίηση της εξαγγελίας του με όρους αναπτυξιακούς, όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους, συνδικαλιστές και φορείς, να σεβαστούν τον κλάδο, πριν είναι πολύ αργά.
   Το προς κατάθεση σχέδιο νόμου, θέτει προϋποθέσεις και όρους που καμία εταιρεία κρουαζιέρας δεν μπορεί να αποδεχθεί. Η τριετής δέσμευση των εταιρειών είναι έξω από τη λογική της ίδιας της δραστηριότητάς τους, αλλά και έξω από κάθε λογική λειτουργίας μίας σύγχρονης και ταχύτατα μεταβαλλόμενης παγκόσμιας αγοράς, σημειώνει το ΞΕΕ.
    Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής παραμονής των επισκεπτών-επιβατών κρουαζιέρας στην χώρα μας για τουλάχιστον 72 ώρες, θυμίζει ρυθμίσεις άλλων εποχών και λογικές αναχρονιστικές, τονίζει το ΞΕΕ και αναφέρει ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας ήταν ο μόνο κλάδος του τουρισμού, που το 2009 παρουσίασε βελτίωση των επιδόσεών του.
   Αυτό είναι αποτέλεσμα της ευελιξίας που έχουν εξ ορισμού αυτές οι εταιρείες, αφού έχουν τη δυνατότητα σε περίπτωση αντιμετώπισης προβλημάτων σε κάποιους προορισμούς να αναπρογραμματίζουν τα δρομολόγιά τους, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές, όπως δυστυχώς κατ' επανάληψη έχει συμβεί φέτος στο λιμάνι του Πειραιά.