Σκληρή στάση της τρόικας στο συνταξιοδοτικό για την Ελλάδα
Η σύνταξη να καλύπτει το ένα τρίτο του εργασιακού βίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που δημοσιεύεται στους Financial Times Deutschland.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν κατά τρόπον ώστε ένας εργαζόμενος να μην περνά περισσότερο από το εν τρίτον της ενήλικης ζωής του στη σύνταξη.
Χωρίς τη μεταρρύθμιση των ορίων ηλικίας διαφαίνεται η προοπτική ενός επώδυνου συνδυασμού περιορισμού των συντάξεων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σήμερα λίγο περισσότερο από τα 60 έτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, δηλαδή σε ένα επίπεδο σαφώς κατώτερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης τοποθετείται σε 63,5 χρόνια για τους άνδρες και 62,3 για τις γυναίκες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο στη Μαδρίτη ότι θεωρεί αναγκαία μία γενική μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στην υπογεννητικότητα.
"Παρακινούμε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση κατά υπεύθυνο τρόπο και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο και επιθυμούμε να διαφυλάξουμε", είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Σκληρή στάση της τρόικας στο συνταξιοδοτικό
Εν τω μεταξύ, σήμερα παραδίδεται στον Ανδρέα Λοβέρδο η αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό, βάσει της οποίας ο υπουργός Εργασίας λέει ότι θα προσπαθήσει να πείσει το Δ.Ν.Τ για ηπιότερες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ωστόσο, εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν επιμένουν ότι έχουν διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή του μνημονίου με την τρόικα και αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ