Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Δεσμώτης για δύο χρόνια ο Ομπάμα

 http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=16410732&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η αδυναμία του Μπαράκ Ομπάμα να φτιάξει μια ασπίδα για τον μέσο Αμερικανό ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι η κύρια αιτία, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, που οι Δημοκρατικοί έχασαν τις ενδιάμεσες εκλογές, καθιστώντας πλέον τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεσμώτη των Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε τη συντριβή, καθώς ναι μεν οι Ρεπουμπλικανοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν εκπόρθησαν όμως τη Γερουσία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατροπή που επιτυγχάνει ένα από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Οι εκλογές αυτές ήταν το μεγαλύτερο τεστ και για το υπερσυντηρητικό «Κόμμα του Τσαγιού», το οποίο είχε υποστηρίξει υποψηφίους που δεν είχαν καλές σχέσεις με το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών κέρδισαν τις εκλογές και θα πιέσουν για στροφή προς τα (ακρο)δεξιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχαν γίνει γνωστά ως αργά χθες, οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν τουλάχιστον 60 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είχαν το προβάδισμα σε άλλες τέσσερις αναμετρήσεις. Κέρδισαν επίσης τουλάχιστον έξι έδρες της Γερουσίας, δύο εκ των οποίων κατέλαβαν οι εκλεκτοί του Κόμματος του Τσαγιού, Ραντ Πολ στο Κεντάκι, Μάικ Λι στη Γιούτα και Μάρκο Ρούμπιο στη Φλόριδα.

Στις εκλογές της Τρίτης ανανεώθηκαν και οι 435 έδρες της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, οι 37 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ εξελέγησαν και 37 κυβερνήτες Πολιτειών. Στην Καλιφόρνια κυβερνήτης εξελέγη ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζέρι Μπράουν και θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ .

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως αργά χθες οι Ρεπουμπλικανοί λάμβαναν 239 έδρες και είχαν το προβάδισμα σε άλλες τέσσερις Πολιτείες, ενώ οι Δημοκρατικοί κέρδιζαν 185 και προηγούνταν σε άλλες επτά.

Για τη θέση της Νάνσι Πελόσι στην προεδρία του Σώματος προορίζεται ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η νέα πλειοψηφία θα προσπαθήσει για μια «μικρότερη, λιγότερο δαπανηρή και περισσότερο υπεύθυνηκυβέρνηση».

Η πρώτη μεγάλη μάχη στο Κογκρέσο για τα οικονομικά θέματα θα γίνει για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων του επόμενου έτους. Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Ντόνελ δήλωσε ότι το κόμμα του θα επιχειρήσει να ανατρέψει ορισμένα από τα κυριότερα νομοθετικά επιτεύγματα των Δημοκρατικών αυτά τα δύο χρόνια: την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Αποτύχαμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας»



Γιούπι! Ο Δημοκρατικός βουλευτής Εντ Περλμούτερ πανηγυρίζει την επανεκλογή του στο Ντένβερ του Κολοράντο κάνοντας «ρόδα», παρά την ηλικία του, μπροστά στη σημαία των ΗΠΑ
Τ ην αποτυχία της κυβέρνησής του να δημιουργήσει αρκετά γρήγορα θέσεις εργασίας αναγνώρισε ως την κύρια αιτία της εκλογικής ήττας των Δημοκρατικών ο πρόεδρος Ομπάμα. «Ως πρόεδρος αναλαμβάνω την ευθύνη» είπε. Παραδέχθηκε δε ότι ο κόσμος είναι βαθιά απογοητευμένος από τον ρυθμό της οικονομικήςανάκαμψης. «Είναι φανερό ότι πάρα πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν νιώσει την πρόοδο ακόμη και μας το είπαν χθες» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Αυτό που επίσης μας είπαν χθες είναι ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να μας υποδείξει πού να πάμε από εδώ, πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος προκειμένου να επιτύχουμε πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων ασυνήθιστα δύσκολων προκλήσεων» .
«Ανυπομονώ να καθήσω με τα μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και να προσδιορίσουμε πού μπορούμε να κινηθούμε προς τα εμπρός» είπε και πρόσθεσε: «Οι εκλογές υπογραμμίζουν για μένα πως θα πρέπει να εργαστώ καλύτερα, όπως και όλοι οι άλλοι στην Ουάσιγκτον».
Για το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης είπε ότι είναι έτοιμος να ακούσει ιδέες από τους Ρεπουμπλικανούς για τη βελτίωση του συστήματος, αλλά δεν πρόκειται να καταργήσει τον νόμο.

ΤΟ ΒΗΜΑ