Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Νέα έγγραφα-"φωτιά" για το Βατοπέδι






vatopedi_moniΣημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση του Βατοπεδίου αναμένονται στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής την Τρίτη, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απολογία στην ανακρίτρια της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη. 


Η πρώην διευθύντρια κατέθεσε απολογούμενη συγκεκριμένα έγγραφα με τα οποία δείχνει την εμπλοκή -όπως ισχυρίζεται- πρώην υπουργών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση των ανταλλαγών περιουσίας του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου. 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής, μετά την εμπλοκή των ονομάτων των Γιάννη Αγγέλου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού από την κα Μαντέλη. Οι υπουργοί που κατονομάζονται διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους και αμφισβητούν την αξιοπιστία της.

Άρση τηλεφωνικού απορρήτου ζητά η Στ. Μαντέλη

Ιδιόχειρο σημείωμα παρουσίασε η ΝΕΤ, το οποίο η κα Μαντέλη κατεθεσε στην ανακρίτρια, ισχυριζόμενη οτι υποχρεώθηκε απο τον τότε υπουργο κ. Κοντό να το αντιγράψει ως δικό της.

Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο πρόεδρος της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στην κ.Μαντέλη, λέγοντας πως όταν ο μάρτυρας δεν λέει κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον δεν μπορείς να τον θυμάσαι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θυμάται πως μετά την κατάθεση η κα Μαντέλη είχε δώσει μια συνέντευξη σε εφημερίδα και ο κ. Κοντός του είχε πει τηλεφωνικά ότι ήθελε να διαψεύσει το περιεχόμενο της συνέντευξης, ενώ είχε στείλει μία δήλωση στην εξεταστική επιτροπή η οποία ανεγνώσθη.

Μόνο αν λειτουργούμε ως δικαστές και όχι με βάση το συμφέρον του κόμματος μας στις εξεταστικές, αυτές θα πάνε καλά, πρόσθεσε ο κ. Μαρκογιαννάκης και σημείωσε ότι ο ένοχος θα πρέπει να τιμωρηθεί.

Την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου ζήτησε η πρώην διευθυντήρια Πολιτικής Γης Σταματίνα Μαντέλη, προκειμένου να επιβεβαιώσει του ισχυρισμούς της ότι είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή για το θέμα της μονής Βατοπεδίου.

Η κα Μαντέλη, απολογούμενη στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, ζήτησε την άρση του απορρήτου των δύο μοναχών τόσο για τα σταθερά όσο και για τα κινητά τους τηλέφωνα τη περίοδο των ανταλλαγών.

Συνεδριάζει η Εξεταστική

Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που πυροδότησε με την απολογία της στην ανακρίτρια η πρώην δ/ντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να μεταφερθούν αύριο στη Βουλή, στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων, πρώην υπουργών της ΝΔ, που κατονόμασε η Σταματίνα Μαντέλη αμφισβητούν την αξιοπιστία των καταγγελιών της.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός εκτίμησε ότι το παλιό και γκρίζο ΠΑΣΟΚ πίεσε την κα Μαντέλη να πει όσα κατέθεσε στην Εξεταστική.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζεται πως οι διατάξεις του νόμου για ευνοϊκή μεταχείριση όσων αποκαλύπτουν πράξεις διαφθοράς στο δημόσιο, ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσουν έναν κατηγορούμενο, απλά προβλέπουν τιμωρία με μικρότερη ποινή.

Το ζήτημα είναι να επιστραφεί η κλεμμένη δημόσια περιουσία και, εφόσον προκύψουν ευθύνες πολιτικών, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, τόνισε στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής

Κατά της κλήτευσης στην επιτροπή του Κώστα Καραμανλή, που έχει ζητήσει ο ΛΑΟΣ, τάσσονται Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ομόφωνα αποφάσισαν να διερευνηθούν όλες οι τελευταίες υποθέσεις, άρα οι εξεταστικές που συστήθηκαν θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς εμπάθεια και σκοπιμότητες. Θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει κοινό πόρισμα, πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Εξεταστική αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8