Η «Κ» με τη βοήθεια του εκλογολόγου κ. Πάνου Σταθόπουλου παρουσιάζει σήμερα ποια θα ήταν η εικόνα της υφιστάμενης Βουλής εάν είχε 200 βουλευτές. Ο σχετικός πίνακας αιτιολογεί μάλλον και το παγωμένο ύφος των εκπροσώπων μας την προηγούμενη Πέμπτη. Το ΠΑΣΟΚ θα περιοριζόταν σε 107 έδρες «χάνοντας» 53 βουλευτές(!), η Ν.Δ. σε 61 έδρες με 30 λιγότερες και τα μικρά κόμματα θα μοιράζονταν συνολικά 32 βουλευτές από 49 που διαθέτουν σήμερα (το ΚΚΕ θα είχε 14, ο ΛΑΟΣ 10 και ο ΣΥΡΙΖΑ 8).
Η «σμίκρυνση» της Βουλής, που, μεταξύ άλλων, θα απέφερε και τεράστια οικονομικά οφέλη, υπενθυμίζεται ότι δεν απαιτεί καμία συνταγματική αλλαγή, καθώς το άρθρο 51 αναφέρει συγκεκριμένα ότι «ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους».
Αρκετοί έχουν υποστηρίξει ότι η πρόταση είναι δημαγωγική, καθώς το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ανάλογο αριθμό βουλευτών με τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι εντελώς ψευδές. Οι τρεις χώρες της Ε.Ε. με παρεμφερή πληθυσμό με αυτόν της Ελλάδας, δηλαδή η Πορτογαλία, η Αυστρία και το Βέλγιο, διαθέτουν 230, 183 και 150 βουλευτές αντίστοιχα, ενώ ανάλογο αριθμό (150) έχει και η Ολλανδία με 15,5 εκατομμύρια κατοίκους! Σημειωτέον, δε, ότι ακόμη και η Ισπανία των 48 εκατομμυρίων πολιτών διαθέτει Κοινοβούλιο μόλις 350 εκπροσώπων.
Μετέωρο είναι και το έτερο επιχείρημα των ενισταμένων στην πρόταση, που αφορά τη γεωγραφική ιδιομορφία της χώρας μας και το ενδεχόμενο από τη μείωση των βουλευτών να μείνουν ολόκληροι νομοί της χώρας άνευ εκπροσώπου. Ο κ. Σταθόπουλος εξηγεί πως ο κίνδυνος αυτός αφορά μόνον τέσσερις περιοχές (τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ευρυτανία), αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπιστεί με μια απλή νομοθετική ρύθμιση, που θα προέβλεπε την εκπροσώπησή τους από τουλάχιστον έναν βουλευτή.
Με το δεδομένα αυτά, ο ίδιος έχει ήδη επεξεργαστεί και το πώς πολύ εύκολα θα μπορούσε να γίνει η νέα κατανομή των εδρών. Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί, σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα μπορούσε να χωριστεί σε 120 μονοεδρικές, ενώ οι υπόλοιποι 80 βουλευτές θα εκλέγονταν με λίστα στις 13 περιφέρειες που δρομολογεί το ΠΑΣΟΚ. Με το νέο αυτό εκλογικό σύστημα, η Β΄ Αθήνας θα είχε πια 17 βουλευτές (από 42), η Α΄ Αθήνας 7 (από 17), η Α΄ Θεσσαλονίκης 6 (από 16), το υπόλοιπο Αττικής 5 (από 12) και η Αχαΐα 4 (από 9). Τριεδρικές θα γίνονταν οι Α΄ Πειραιώς, Β΄ Πειραιώς, Β΄ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηρακλείου, διεδρικές οι Ημαθίας, Πέλλας, Εβρου, Καβάλας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Ηλείας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσων και Χανίων, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα μετατρέπονταν σε μονοεδρικές. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν (κι αυτή θα γινόταν μονοεδρική)...
http://news.kathimerini.gr/