Η βόρεια Αυστραλία που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις καταιγίδες και τις πλημμύρες, εκτιμάται ότι θα υφίσταται πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως υποδεικνύει μελέτη σε κοραλλιογενείς βράχους.
Τα κοράλλια δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να ανατρέξουν σε παλαιότερες εποχές, ανακαλύπτοντας έτη κατά τα οποία το κλίμα ήταν παραδόξως υγρό ή ξηρό.
"Τα κοράλλια παρέχουν στοιχεία που ίσως να καταδεικνύουν ότι ήδη βλέπουμε κάποιες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Τζάνις Λαφ, επιστήμονας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης στην πολιτεία του Κουίνσλαντ.
Η Λαφ μελέτησε 17 κοραλλιογενής βράχους από υφάλους κοντά στην βορειοανατολική ακτή του Κουίνσλαντ, όπως αναφέρει η ίδια στην αμερικανική επιθεώρηση Paleoceanography.
Οι δακτύλιοι στους βράχους, που σχηματίστηκαν από τον 17ο αιώνα αποτελούν “αρχεία” ηλικίας 300 ετών για το κλίμα.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων φαίνεται να αυξάνεται κατά τους τελευταίους αιώνες.
"Είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν οι αλλαγές παρατηρούνται μόνο εξαιτίας των έντονων φυσικών διακυμάνσεων", είπε η Λαφ, προσθέτοντας ότι τα παλιά αρχεία υποδεικνύουν ότι έχει καταγραφεί αλλαγή.
"Αυτές οι διακυμάνσεις των τροπικών βροχών θα γίνουν πιο ακραίες", επεσήμανε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ