Αποφασισμένες να ρίξουν και το «κάστρο» των πορτογαλικών ομολόγων δηλώνουν οι αγορές που εξαπέλυσαν νέα κερδοσκοπική επίθεση ακόμη και στα Βελγικά ομόλογα μαζί με αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας. Διαψεύδει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Νέο πακέτο μέτρων με μείωση των επιδομάτων ανεργίας και παραχώρηση αεροδρομίων σε ιδιώτες, προαναγγέλλει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο. Τους φόβους εξάπλωσης της κρίσης χρέους από την ευρωζώνη μέχρι τις ΗΠΑ κομίζει ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον Λάελ Μπρέιναρντ που σπεύδει για διαβουλεύσεις σε Μαδρίτη, Βερολίνο και Παρίσι. Προς υπεράσπιση του κλυδωνιζόμενου ευρώ έσπευσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, αφού οι αγορές αμφισβητούν την επίδειξη ενότητας από τους ισχυρούς της ευρωζώνης.
Η Πορτογαλία επιχειρεί να πουλήσει ομόλογα 500 εκατομμυρίων ευρώ, ελάχιστες ώρες μετά την ανελέητη επίθεση των ευρωαγορών.
Στόχος το Βέλγιο και η Ιταλία εκτός της πολύπαθης Ισπανίας που δανείζεται και πάλι με κόστος ανάλογο με αυτό που οδήγησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία σε διάσωση.
Για άκαιρες δηλώσεις την ώρα που οι κερδοσκόποι δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα όσων δεσμεύτηκαν για διάσωση του ευρώ κατηγόρησε το Βερολίνο, η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο.
Από την πλευρά της, η Γαλλίδα ομόλογος της Κριστίν Λαγκάρντ μεσολαβεί και πάλι διαβεβαιώνοντας ότι θα υπερισχύσει η αλληλεγγύη.
«Η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι δύο χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας, όχι όμως και φερεγγυότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ σε παρέμβασή του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπογράμμισε τις προσπάθειες των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Τέλος, ικανοποιημένος δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ από την απόφαση για τη σύσταση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων στην οποία κατέληξαν την Κυριακή οι Υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να ακολουθήσει τα πρότυπα του ΔΝΤ, βάσει των οποίων ο ιδιωτικός τομέας σε γενικές γραμμές εμπλέκεται στις επιχειρήσεις αναδιαρθρώσεων των χρεών κρατών που αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα φερεγγυότητας και όχι πρόσκαιρης ρευστότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ