Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Συνελήφθη χθες το βράδυ ο Παύλος Ψωμιάδης

Ο Παύλος Ψωμιάδης
Ο Παύλος Ψωμιάδης

Ο Παύλος Ψωμιάδης συνελήφθη χθες το βράδυ στο σπίτι του στο Χαλάνδρι και πρόκειται σήμερα να οδηγηθεί στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της «Ασπίς Πρόνοια».


Η σύλληψή του έγινε ύστερα από ένταλμα του 6ου τακτικού ανακριτή. Ο Ψωμιάδης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα. Τα στοιχεία σε βάρος του έχουν προκύψει ύστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ και του 6ου τακτικού ανακριτή.
Ο Παύλος Ψωμιάδης ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 να πουλάει ασφάλειες ως συνεργάτης της «Alico» και κατάφερε να ελέγχει έναν όμιλο με 45 εταιρείες, 1.450 εργαζόμενους και δραστηριότητες από τις ασφάλειες και τις τράπεζες μέχρι ακίνητα, ξενοδοχεία και υπηρεσίες υγείας.
Τον Δεκέμβριο του 2006 το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμο στην «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» και απαγόρευσε τη διάθεση του ασφαλιστικού προϊόντος «Mega Asset» γιατί προσέφερε εγγυημένη απόδοση 6%, όταν το ύψος της εγγυημένης απόδοσης που καθοριζόταν με υπουργική απόφαση ήταν 3,35%. Ο Π. Ψωμιάδης λέει ότι όλοι οι πελάτες πληρώθηκαν τις αποδόσεις στο ακέραιο.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον όμιλο που αψήφησε πολλές φορές τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008, όταν η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Επ.Ε.Ι.Α.) αποφάσισε να δεσμεύσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τριών εταιρειών του ομίλου («Ασπίς ΑΕΓΑ» και των συνδεδεμένων «Ασπίς Πρόνοια Ζημιών» και «Com-mercial Value») γιατί υπήρχαν ελλείμματα στα αποθεματικά τους.
Τον περασμένο Μάιο παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, προκειμένου να δικαστεί για το κακούργημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως. Η υπόθεση αφορά πλαστή εγγυητική επιστολή 550 εκατ. ευρώ που είχαν προσκομίσει στη Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για να πείσουν ότι η «Ασπίς» διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να μην κλείσει η εταιρεία.

ΕΘΝΟΣ