Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 Όλα ξεκίνησαν στη Βραζιλία, όταν τρεις 25άρηδες Έλληνες αρχιτέκτονες, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, που βρίσκονταν στο Ρίο για εκπαιδευτική εκδρομή, συνέλαβαν την ιδέα να συνδυάσουν την υψηλή τεχνολογία (έναν ιστότοπο) με τον ... αρχιτεκτονικό τουρισμό.
Πώς θα ήταν αν δημιουργούσαν ένα σάιτ (site), όπου θα πρότειναν αρχιτεκτονικά ταξίδια, με "σταθμούς" σε αξιόλογα κτήρια διάφορων πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο;
Δεν το σκέφτηκαν πολύ. Το 2008, οι Αλέξιος Βανδώρος (27 ετών σήμερα), Σάντρα Καλλιάγρα (26) και Πάττυ Ψαρρού (27), ίδρυσαν την ομάδα "ArchiTeam" και το αντίστοιχο σάιτ.
Ξεκίνησαν με ένα μικρό κεφάλαιο -εξολοκλήρου από την τσέπη τους- και με πολλή προσωπική δουλειά. Εκμεταλλευόμενοι και τις δυνατότητες δωρεάν προβολής, που δίνουν οι ιστοτόποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα Facebook και Twitter, "έτρεξαν" ένα project μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και από τα ελάχιστα αντίστοιχα διεθνώς: έναν ιστοτόπο αρχιτεκτονικού τουρισμού - στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.architravel.com -  με μια βάση δεδομένων για 1.100 αξιόλογα κτήρια, στην οποία προστίθενται καθημερινά τέσσερα νέα.
Και δεν έμειναν εκεί. Οι τρεις νέοι βρίσκονται πλέον "πίσω" από τρεις ιστοσελίδες και ισάριθμες "υποσελίδες", που δέχονται περισσότερες από 15.000 επισκέψεις μηνιαίως, προερχόμενες κατά το 70% από το εξωτερικό: από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.
Εκτός από τους τρεις ιδρυτές, η ομάδα αριθμεί άλλα επτά μέλη, αρχιτέκτονες και φοιτητές, και συγκεκριμένα τους: Μαρία Αναγνώστου, Βιργινία Γκιάγκου, Χριστιάννα Τσίγκου, Κυριακή Γκαβογιάννη, Χριστίνα Πέτσιου, Μαριάννα Χαρπανά και Γιώργο Βλαχοδήμο.

Κείμενο: Α.Γούτα

ΑΠΕ