Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Μόνο συμμαθήτρια με Χριστοφοράκο. (Τυχαίο....??)


Μόνο συμμαθήτρια με Χριστοφοράκο
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αποδοκίμασε τις μεθόδους της εταιρείας, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από το σκανδαλώδες τοπίο των «μαύρων» ταμείων από τα οποία δωροδοκήθηκαν πολιτικοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα 

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Σε δημόσια αποκήρυξη της σχέσης της με τον φυγόδικο Χριστοφοράκο και ευθεία αποδοκιμασία των μεθόδων της Siemens προχώρησε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί ταχέως από το σκανδαλώδες τοπίο των μαύρων ταμείων της εταιρείας, από τα οποία δωροδοκήθηκαν πολιτικοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα.

Γεγονός είναι ότι η τέως υπουργός που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή με την ιδιότητα της ανεξάρτητης, κατά δήλωσή της, βουλευτού Αθηνών, πέρασε ένα εύκολο απόγευμα, χάρη στην αξιοσημείωτη αβρότητα των μελών της Επιτροπής, τα οποία έφτασαν σε απολογητικά όρια για το γεγονός ότι την κάλεσαν να καταθέσει.
Αντίθετα από όσα μαρτυρούν οι πυκνές επαφές του περιβόητου ημερολογίου, η κ. Μπακογιάννη περιέγραψε μια σαφώς υποβαθμισμένη εικόνα της σχέσης της με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων: «Τον κ. Χριστοφοράκο, δεν τον εγνώρισα από οποιαδήποτε θεσμική μου θέση ή από τη δημόσια δραστηριότητά μου.
Τον εγνώρισα διότι πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο. Και όπως γνωρίζονται οι συμμαθητές -και μέχρι τώρα δεν έχει ποινικοποιηθεί η γνωριμία μεταξύ συμμαθητών- βρισκόμασταν αραιά και που, και χαιρετιόμασταν, είχαμε επαφές όπως έχουν οι συμμαθητές μεταξύ τους. Δεν μπορώ να πω ότι είχαμε φιλία, είχαμε όμως αναμφισβήτητα μια κοινωνική σχέση, την οποία διατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι πραγματικά να σκάσει το σκάνδαλο και να αντιληφθούμε όλοι ότι εδώ πέρα κάτι άλλο συνέβαινε».

Καθόλου ευτυχής 
Σε πιο εξομολογητικό τόνο μάλιστα στη συνέχεια, ενίσχυσε τα παραπάνω λέγοντας «δεν ήμουν καθόλου ευτυχής που ήταν συμμαθητής μου ο κ. Χριστοφοράκος και τον ήξερα όταν πλέον είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο». Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε εξαρχής ότι δεν μπορεί να συμβάλει επ' ουδενί στη διαλεύκανση του σκανδάλου, με το επιχείρημα ότι ουδέποτε διαχειρίστηκε από καμία θέση, θέματα συμβάσεων, εκφράζοντας όμως την ευχή να βρεθεί άκρη στον μίτο των ερευνών, προκειμένου να αποκατασταθεί η πληγωμένη τιμή του πολιτικού κόσμου. Δεν παρέλειψε πάντως να επαναλάβει πολλές φορές ότι η ίδια είναι από τα θύματα αυτής της ζοφερής υπόθεσης, εξαιτίας των? συμπαθειών που έχει.
«Εγώ έχω δεχθεί μια απίστευτη επίθεση λάσπης όλον αυτόν τον καιρό που έβλεπα τον εαυτό μου στα μανταλάκια των περιπτέρων για καφετιέρες και ψυγεία. Εγώ ήμουν απλώς ο σάκος του μποξ, ο επώνυμος άνθρωπος τον οποίον μπορούσαν να κρεμάνε στα περίπτερα και να πρέπει κάθε ημέρα να αποδεικνύω το αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε αναφερόμενη στις περιβόητες ηλεκτρικές συσκευές που κόστισαν την αποπομπή ενός συνεργάτη της που είχε «παραλείψει» να πληρώσει εγκαίρως τα τιμολόγια «σε ό,τι με αφορά προσωπικά, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε πήρα τίποτε δωρεάν από τη Siemens. Στην αρχή δέχθηκα την επίθεση ότι δεχόμουν δωράκια ή οικοσκευές. Αυτή ήταν η επίθεση των εφημερίδων. Μετά δέχθηκα επίθεση, ότι τα πλήρωσα μεν, γιατί διαφορετικά τα τιμολόγια θα τα είχατε βρει, αλλά μου κάνανε έκπτωση 25%. Στην Ελλάδα κάνουν εκπτώσεις οι πάντες στους πάντες».

Δεν δέχομαι δώρα
 
Διέψευσε ότι η Siemens πλήρωσε το γάμο του γιου της, επικαλούμενη τα ήθη της Κρήτης και επανέλαβε «δεν δέχομαι δώρα εγώ. Και το ξέρει όλη η Ελλάδα», ενώ σχολιάζοντας την επιβαρυντική για την ίδια κατάθεση της γραμματέως του φυγόδικου, Αικατερίνης Τσακάλου, απάντησε κοφτά «η κ. Τσακάλου είπε πολλά πράγματα τα οποία ευθέως αμφισβητώ».
Αναφορικά με τους λόγους που έπεσε το ΄93 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρέπεμψε στον πατέρα της, αν και ενίσχυσε τα λόγια του λέγοντας «υπόνοιες και δικαστικές έρευνες για το τι έγινε με τη Siemens στις μεγάλες συμβάσεις υπήρχαν πάντα τουλάχιστον από το 1993 και την πτώση της κυβέρνησης?».
Η μάρτυς εμφανίστηκε σίγουρη ότι η Siemens δεν έχει στοιχεία χρηματισμού πολιτικών, ενώ αναφερόμενη στη φυγή του Χ. Καραβέλα στο εξωτερικό και την καθυστέρηση του ΥΠΕΞ να ενημερώσει ότι βρισκόταν στο Μοντεβιδέο, καταλόγισε ευθύνη στις δικαστικές αρχές και τον Γ. Ζορμπά.

Εύκολο απόγευμα 
Η τέως υπουργός που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή με την ιδιότητα της ανεξάρτητης, κατά δήλωσή της, βουλευτού Αθηνών πέρασε ένα εύκολο απόγευμα, χάρη στην αξιοσημείωτη αβρότητα των μελών της Επιτροπής.

Κάτι συνέβαινε... 
«Τον εγνώρισα διότι πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο. Δεν μπορώ να πω ότι είχαμε φιλία, είχαμε όμως αναμφισβήτητα μια κοινωνική σχέση, την οποία διατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι πραγματικά να σκάσει το σκάνδαλο και να αντιληφθούμε όλοι ότι εδώ πέρα κάτι άλλο συνέβαινε».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ