Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Κρίσιμος ρόλος στον κ. Ραγκούση

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSsVwGLALadMCmv_PSRWvmgxkfk286T8URtvBUT3JdbnXeZBMY&t=1&usg=__WhCH1cRiEvP5Rl2NfDulBh6DN2w=
Ελαβε από τον κ. Παπανδρέου σημαντικές αρμοδιότητες
 
Του Κωνσταντινου Zουλα

Πρόσωπο–κλειδί της κυβέρνησης έγινε και επισήμως από χθες ο κ. Γιάννης Ραγκούσης καθώς με απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου τού εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες που μόνον ο πρωθυπουργός έχει, γεγονός που καθιστά πλέον τον υπουργό Εσωτερικών δυνάμει αναπληρωτή του. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ο κ. Ραγκούσης αναλαμβάνει τόσο «την ευθύνη του συνεκτικού, στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου», (στους τομείς που θα του ανατίθενται από τον πρωθυπουργό), όσο «και την παρακολούθηση της εφαρμογής του». Επιπλέον, δε, στον υπουργό Εσωτερικών εκχωρείται η δυνατότητα να συγκαλεί (και επομένως να προεδρεύει) συσκέψεις υπουργών και υφυπουργών, ενώ ανάλογο ρόλο θα έχει και σε επιτροπές, και ομάδες εργασίας που θα συγκροτεί ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικοί κύκλοι ερμήνευαν την πρωθυπουργική απόφαση ως εκχώρηση στον υπουργό Εσωτερικών όχι μόνον της εποπτείας, αλλά επί της ουσίας και του συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Γι’ αυτό και εξέφραζαν την άποψη ότι είναι επιβεβαιωτική της πολιτικής υποβάθμισης κ. Χ. Παμπούκη, καθώς εκείνος μέχρι πρότινος καλείτο να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο του κ. Ραγκούση, ως υπουργός Επικρατείας. Οι περισσότεροι υπουργοί, ωστόσο, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους κυρίως για την αντίδραση του κ. Θ. Πάγκαλου. Και τούτο διότι ο αντιπρόεδρος έχει μέχρι σήμερα την ευθύνη συντονισμού του Μνημονίου, το οποίο, καλώς ή κακώς, είναι ο κεντρικός άξονας των κυβερνητικών επιλογών. Χώρια, δε, που η χθεσινή απόφαση γεννά αυτονοήτως το ερώτημα ποιο νόημα θα έχει στο εξής η κοινωνική και η οικονομική επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο κ. Πάγκαλος, όταν αντίστοιχες και συχνότερες συσκέψεις θα συγκαλεί προφανώς ο κ. Ραγκούσης. Παρεμπιπτόντως υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο αντιπρόεδρος έκρινε σκόπιμο να «υπομνήσει» δημοσίως τον συντονιστικό ρόλο που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός στον τομέα των επενδύσεων. Γεγονός που μόνον προβλέψιμη δεν καθιστά την επόμενη αντίδρασή του μετά τη χθεσινή εξέλιξη.
Αν κάτι, ωστόσο, γεννά και πρακτικής φύσεως ερωτήματα από το νέο ρόλο του κ. Ραγκούση είναι η τελευταία παράγραφος της πρωθυπουργικής απόφασης. Σύμφωνα με αυτήν, στις αρμοδιότητες του υπουργού των Εσωτερικών περιλαμβάνονται επιπλέον «η νομοθετική πρωτοβουλία και οι λοιπές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η πρόταση έκδοσης διαταγμάτων και η έκδοση ατομικών και κανονιστικών αποφάσεων στις οποίες (θα) προβαίνει μόνος ή με άλλους υπουργούς ή υφυπουργούς».
Ακόμη και έμπειροι νομικοί αδυνατούσαν να κατανοήσουν το νόημα της εν λόγω παραγράφου, δεδομένου ότι οι περισσότερες απ’ όσες περιγράφονται ως εκχωρηθείσες αρμοδιότητες από τον κ. Παπανδρέου στον κ. Ραγκούση, αποτελούν ούτως ή άλλως υφιστάμενες ευθύνες όλων των υπουργών. Τα δε κυβερνητικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε η «Κ» δεν ήθελαν καν να συζητήσουν μια ερμηνεία που δόθηκε στην ακροτελεύτια φράση που θέλει πιθανώς τον κ. Ραγκούση να συν-νομοθετεί με άλλους υπουργούς ακόμη και για ενέργειες των δικών τους χαρτοφυλακίων.
Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε χθες να υποβαθμίσει τον «δημοψηφισματικό χαρακτήρα» που έδωσε προχθές ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ετσι, ενώ ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο Εθνικό Συμβούλιο για «δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών» εντάσσοντας σε αυτές πλην του Καλλικράτη και «όλες τις αξίες της διακυβέρνησής μας, όπως η λογοδοσία, η διαφάνεια, η ευνομία, η αποτελεσματικότητα...», χθες ο κ. Πεταλωτής περιόρισε το διακύβευμα των εκλογών μόνον στον Καλλικράτη. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα υπό την στενή έννοια του όρου, έχουν τον δικό τους χαρακτήρα που σχετίζεται και με τα πρόσωπα», είπε ο κ. Πεταλωτής. Της διόρθωσης αυτής είχαν προηγηθεί δεκάδες μηνύματα στο Μαξίμου από υπουργούς που εξέφραζαν την απορία τους για την επιλογή του κ. Παπανδρέου να υπονοήσει ότι σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, εξ ου χθες το ενδεχόμενο αυτό ανασκευάστηκε...
Προς διαγραφή των «ανταρτών»
Εντονο προβληματισμό δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ ο πολιτικός χειρισμός των «πράσινων» στελεχών που δήλωσαν ήδη υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς να λάβουν την επίσημη έγκριση της Ιπποκράτους. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) κ. Γ. Ανωμερίτης χθες (στο Real) υπονόησε ότι επί της ουσίας έχουν ήδη διαγραφεί από το κόμμα οι κ. Αλ. Μητρόπουλος και Γ. Δημαράς, καθώς αυτό προβλέπει το καταστατικό για όσα στελέχη τυχόν θέτουν υποψηφιότητα σε αντίπαλους (του ΠΑΣΟΚ) συνδυασμούς. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να τους καλέσει σε απολογία, προφανώς γιατί η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αναληφθεί από τον νέο γραμματέα κ. Καρχιμάκη. Μια άλλη προσέγγιση εξέφραζαν πηγές της Ιπποκράτους που υποστήριζαν πως η διαγραφή του κ. Δημαρά δεν είναι απαραίτητη, καθώς ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής θέτοντας εαυτόν εκτός της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ αυτομάτως έχασε και την ex officio θέση που είχε στο Εθνικό Συμβούλιο. Κάτι που συνέβη -όπως προσέθεταν- και με τους κ. Οικονόμου και Σακοράφα σε αντίθεση με τον κ. Μητρόπουλο ο οποιος θα πρέπει να διαγραφεί από την ΕΚΑΠ. Η έκδηλη αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι επιβεβαιωτική της ανησυχίας που υπάρχει για δεκάδες «πράσινους» αντάρτες σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, χθες, ο κ. Γ. Καλούδης υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος του Ε. Σ., καθώς ενημέρωσε τον κ. Καρχιμάκη για την πρόθεσή του να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ