Πόσο απέχουμε από την υλοποίηση των στόχων της χιλιετίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και των ασθενειών; Με τα θέματα αυτά ασχολούνται από χθες οι αρχηγοί 140 χωρών στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των HE.
«Η καμπάνα έχει σημάνει», δήλωσε ο ΓΓ των ΗΕ Μπάν Κι Μουν μιλώντας για τους στόχους της χιλιετίας, οι οποίοι θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2015. Δηλώσεις, ψηφίσματα και μεγάλα λόγια δεν λείπουν βέβαια, αυτό που λείπει, όπως επεσήμανε και ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού είναι οι πράξεις:«Ας υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας ως διεθνής κοινότητα, η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη και ας κάνουμε το χρέος μας ώστε να πάψει να υπάρχουν πια φαινόμενα ακραίας φτώχειας».
Κυρίως τα χρήματα προς της Αφρική δίνονται με το σταγονόμετρο. Η υποσαχάρια περιοχή είναι το προβληματικό παιδί της διεθνούς κοινότητας. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Τσέλινγκ προσέγγισε το θέμα από μια διαφορετική σκοπιά: «Θα πρέπει να δούμε τις αναπτυσσόμενες χώρες ως υποψήφιους πελάτες και όχι σαν περιπτώσεις που διαβάζουμε στα σχολικά βιβλία».
Η Γερμανία εμμένει στη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, που διαχειρίζονται με συνετό τρόπο τα χρήματα και δημιουργούν τις βάσεις ώστε να σταθούν μόνες στα πόδια τους. «Τα χρήματα της αναπτυξιακής βοήθειας πρέπει να τα παίρνουν αυτές οι χώρες οι οποίες διαθέτουν ένα σχέδιο ανάπτυξης. Αυτή είναι η προϋπόθεση, για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους», τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Σημασία έχει η ουσία …
Η καταπολέμηση της φτώχειας είναι ο βασικός στόχος της χιλιετίας
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάβι, χαιρέτησε το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη σύνοδο συζητείται το θέμα των στόχων και όχι το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να δοθεί, διότι όπως υπογράμμισε η ουσία είναι η υλοποίηση των στόχων: «Ορισμένες φορές επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε προγράμματα που αφορούν την υγεία και κοστίζουν πάρα πολύ. Νοσοκομεία υπάρχουν όμως κυρίως στις μεγάλες πόλεις, αλλά το 70% του πληθυσμού στην Αιθιοπία ζει στην ύπαιθρο».
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλντενμπεργκ υπογράμμισε πως η χώρα του διαθέτει το 1% του ΑΕΠ για αναπτυξιακή βοήθεια. Η Νορβηγία με το ποσοστό αυτό βρίσκεται πάνω από το όριο που είχε τεθεί και ήταν το 0,7% του ΑΕΠ. Αντίθετα η Γερμανία με 0,4% βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο. Σε δύσκολους όμως οικονομικά καιρούς δεν μπαίνει εύκολα το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Μια άλλη πλευρά που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος όσον αφορά τη διάθεση των κονδυλίων και εάν τα χρήματα που υπόσχονται οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι πάνε πράγματι σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Christina Bergmann / Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle