Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΔΝΤ ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων


Το ΔΝΤ ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων
Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του περιοδικού FOCUS (Focus online) με τίτλο «Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις» αναφέρει τα εξής: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος στις προσπάθειές της για δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρεται εισαγωγικά στο δημοσίευμα. Το ΔΝΤ τόνισε χθες ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος βρίσκονται εντός των στόχων, αλλά θα πρέπει κατά κύριο λογο να ενισχυθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να συνεχιστεί η περιστολή των δημοσίων δαπανών προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών. Πέραν αυτού, θα πρέπει να υπάρξουν και πρόσθετες αποκρατικοποιήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξοικονομήσει πάντως φέτος 4 δισ. Ευρώ περισσότερα απ’ ό, τι σχεδιαζόταν αρχικά.

Ενώ η περιστολή των δαπανών βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος, το σκέλος των εσόδων είναι αυτό που προκαλεί προβλήματα στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά του στο πρώτο οκτάμηνο του 2009 μόνο κατά 1 δισ. Ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρά τις δραστικές αυξήσεις στους φόρους. «Τα έσοδα μάλλον θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μικρή μόνο αύξηση, καθώς η έντονη ύφεση θα συρρικνώσει περαιτέρω τη φορολογική βάση», αναφέρεται σε Έκθεση της Commerzbank.

Η χώρα είναι, ωστόσο, σε καλό δρόμο προς την απόκτηση ελέγχου επί των δημοσιονομικών της προβλημάτων. Ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 8,1% του ΑΕΠ συνεχίζει να είναι εφικτός. «Σχεδόν πιο ενθαρρυντικές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προπάντων στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό», επισημαίνεται στην παραπάνω Έκθεση.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιδράσει στην ύφεση με φορολογικές μειώσεις με στόχο την εξυγίανση επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την κρίση. Η φορολόγηση των μη διανεμημένων κερδών θα μειωθεί ήδη από το 2011 από 24% σε 20%, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Το μέτρο αυτό σχεδιαζόταν αρχικά για το 2014: «Στηρίζουμε επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, εφαρμόζοντας το μέτρο αυτό».


hbnews