Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Τo DNA... ανεβάζει τη χοληστερίνη

Θέμα... DNA είναι η χοληστερίνη, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα που ανοίγει τον δρόμο για την παρασκευή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων
 
Θέμα... DNA είναι η χοληστερίνη, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα που ανοίγει τον δρόμο για την παρασκευή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων

Ο έλεγχος του ανθρώπινου γενετικού κώδικα αποκάλυψε τα 95 γονίδια που επηρεάζουν το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα. Τα καινούργια στοιχεία επιτρέπουν να κατανοηθεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με ισχυρή προδιάθεση για καρδιοπάθειες

Το DNA είναι... «υπεύθυνο» για τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας, αποκαλύπτει έρευνα που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων φαρμάκων. Οπως υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», ο έλεγχος του ανθρώπινου γενετικού κώδικα απεκάλυψε πως 95 γονίδια επηρεάζουν το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα μας.


Τα νέα στοιχεία επιτρέπουν να κατανοηθεί ευκολότερα γιατί ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με ισχυρή προδιάθεση για καρδιοπάθειες, ενώ άλλοι, παρά το γεγονός ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών φαγητών, δεν αντιμετωπίζουν τους ανάλογους κινδύνους από την αυξημένη χοληστερίνη.
Παρά το γεγονός ότι οι περίπου 200 επιστήμονες, υπό τον Σεκάρ Καθιρεσάν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, αναγνώρισαν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών ώστε να κατανοηθεί πλήρως τι κάνει το κάθε εμπλεκόμενο γονίδιο και πώς τα 95 γονίδια αλληλεπιδρούν, η μελέτη χαρακτηρίζεται ως «πολύ σημαντική» καθώς ρίχνει φως στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, την κυριότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.
Οπως επισημαίνεται, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα κλπ. παίζουν ρόλο στην αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα, ωστόσο είναι πλέον φανερό πως ο γενετικός παράγων παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.
Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό πως ορισμένοι άνθρωποι κληρονομούν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων και πως οι άνθρωποι διαφέρουν στον βαθμό που η τροφή τους αυξάνει ή μειώνει τη χοληστερίνη. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει πως η ρύθμιση του επιπέδου χοληστερίνης είναι ακόμη πιο πολύπλοκη υπόθεση από ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα.
Οπως αναφέρεται στο περιοδικό, η ομάδα των ερευνητών «χαρτογράφησε» το DNA περισσότερων από 100.000 ανθρώπους για να εντοπίσει εκείνα τα γονίδια που επηρεάζουν τις διάφορες μορφές της χοληστερίνης, όπως την αποκαλούμενη «καλή» (HDL), την «κακή» (LDL) και τα τριγλυκερίδια.
Τα λιπίδια αυτά του αίματος είναι ζωτικά για τα κύτταρα, ωστόσο μπορεί να φράξουν και να σκληρύνουν τις αρτηρίες οδηγώντας σε έμφραγμα, εγκεφαλικό κλπ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας στους πέντε ανθρώπους έχει γενετική προδιάθεση για χαμηλή «κακή» χοληστερίνη με αποτέλεσμα να έχει 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθει έμφραγμα σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού...
Σημειώνεται πως, από φαρμακευτικής πλευράς, τα γνωστότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να ρίξουν τα επίπεδα χοληστερίνης είναι οι στατίνες. Οπως έγινε γνωστό, ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή Ντάνιελ Ρέιντερ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβανία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα φάρμακο που θα μιμείται τη δράση του γονιδίου που προσφέρει «φυσική προστασία» από την «κακή» χοληστερίνη. 

Μελίνα Χαριτάτου

ΕΘΝΟΣ