Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Διπλωματικό «πόκερ» Άγκυρας –ΗΠΑ

Erdogan1




Η εχθρική πολιτική της Άγκυρας έναντι του Ισραήλ, και η φιλική στάση προς το Ιράν, έχουν θέσει σε δοκιμασία τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Την ώρα που ο Ερντογάν, υποστήριζε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μη φιλο-κυβερνητικές εφημερίδες όπως, η φίλα προσκείμενη στο στρατιωτικό κατεστημένο, Χουριέτ, μιλούν ευθέως για κατάρρευση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Έστω, κι αν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι δόθηκε τελεσίγραφο του Ομπάμα, προκειμένου η τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση της. Εν τω μεταξύ, άνδρες των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ένοπλο Παλαιστίνιο, ο οποίος είχε εισβάλει στην Τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και κρατούσε ομήρους δύο υπαλλήλους, ζητώντας να του δοθεί πολιτικό άσυλο στην Τουρκία.
Αρνούμενη να ρίξει τους τόνους στη διένεξή της με το Ισραήλ η τουρκική διπλωματία, υποβαθμίζει την ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περί τελεσιγράφου από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουάσιγκτον αποκαλύπτει συνομιλία Ομπάμα -Ερντογάν πριν από δέκα ημέρες, ωστόσο διαψεύδει ότι δόθηκε τελεσίγραφο από τον Λευκό Οίκο ως ύψιστη πίεση για αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.
Δεν διαψεύδεται πάντως από καμμία πλευρά το περιεχόμενο του χτεσινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της βρετανικής Financial Times.
Financial Times: Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε στον Ερντογάν ότι εγείρονται θέματα εμπιστοσύνης μεταξύ συμμάχων από κάποιες ενέργειες της Τουρκίας ερωτήματα που σίγουρα θα απασχολήσουν το Κογκρέσσο όπου δύσκολα θα γίνουν δεκτά τουρκικά αιτήματα για αγορά οπλικών συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά του κουρδικού ΠΕ ΚΑ ΚΑ..

Στον αέρα βρίσκεται και η μεγαλύτερη διμερής στρατιωτική συμφωνία ύψους 7,8 δις δολαρίων για προμήθεια αντιπυραυλικών Πάτριοτ στην Τουρκία αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμούν τουρκικά αιτήματα για ελικόπετρα Κόμπρα και για μην επανδρωμένα μαχητικά Ρήπερ.
Σύμφωνα με τους Financial Times από τα τέλη Ιουνίου ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε δια ζώσης στον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν την δυσαρέσκειά του για το σημείο μηδέν στο οποίο εισήλθαν οι τουρκοσιραηλινές σχέσεις μετά το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών προς τη Γάζα, αλλά και μετά το όχι της Τουρκίας κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τις νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.
Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον αναβαθμίζονται υποστήριξε πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι Χαμπέρ.
Την ίδια ώρα η ισραηλινή εφημερίδα Τζερούσαλεμ Πόστ παραθέτει ενδεικτικά δήλωση του Αμερικανού δημοκρατικού γερουσιαστή Ελιοτ Ηγκελ σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία πρέπει να πληρώσει το τίμημα καθώς από την μία γυρίζει την πλάτη στον ισραηλινό σύμμαχο της Ουάσιγκτον και από την άλλη συμπεριφέρεται σα να μην έγινε τίποτα.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ

Άνδρες της ασφάλειας της τουρκικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν άνδρα ο οποίος εισέβαλε στο κτίριο, δήλωσε στο Reuters Ισραηλινός αξιωματούχος. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του εκπροσώπου της αστυνομίας, ο άνδρας έχασε την ζωή του αφού πυροβολήθηκε από άγνωστο άτομο κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πρόκειται για τον ένοπλο Παλαιστίνιο Ναντίμ Ινγιάζ κάτοικο Ραμάλας με ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος μόλις εισήλθε στη πρεσβεία έβγαλε τα ρούχα του, για άγνωστο λόγο και συνέλαβε ομήρους δύο υπαλλήλους της πρεσβείας.
Ο 28χρονος δράστης, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία έχει ποινικό μητρώο και το 2006 είχε εισέλθει στην βρετανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και είχε απειλήσει να αυτοκτονήσει, με ένα πλαστικό πιστόλι εάν δεν του παρεχόταν πολιτικό άσυλο στην Βρετανία.
Το ραδιόφωνο του Ισραήλ ανέφερε ότι ο άνδρας ζήτησε την παροχή πολιτικού ασύλου από την Τουρκία επειδή τόν αναζητούν οι παλαιστινιακές και οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας. Ακόμη, το πρακτορείο επικαλούμενο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σημειώνει ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον του αφού τον εντόπισαν σε ένα παράθυρο της πρεσβείας.
Το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 2 ανέφερε ότι ο άνδρας έχει τραυματιστεί ελαφρά και παραμένει μέσα στην πρεσβεία. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει αρκετά ασθενοφόρα.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,REUTERS