Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

«Η νέα βρετανική κυβέρνηση θα αναλάβει ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια»


 
Σύμφωνα με τον πρώην ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.
H νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία, την οποία συγκρότησαν οι Συντηρητικοί και το μικρότερο κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, θα αναλάβει ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια και πιθανότατα θα επιμείνει στον ορισμό ειδικού εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, ανήγγειλε ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Πάντι Άσνταουν.

Ο κ. Άστνταουν, μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Βρετανίας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Σαράγεβο «Ντνέβνι Άβαζ» απέρριψε το ενδεχόμενο να είναι μέλος της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι προτιμότερο να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις νεότεροι πολιτικοί.
«Για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι εξαιρετική είδηση το γεγονός ότι νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είναι ο Ουίλιαμ Χέιγκ», δήλωσε ο κ. Άσνταουν σημειώνοντας ότι ο ίδιος και ο κ. Χέιγκ μπορεί να προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, αλλά έχουν πλήρως ταυτόσημες θέσεις για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
«Ο κ. Χέιγκ έχει απολύτως σαφή εικόνα τι πρέπει να διορθωθεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Όποιος επιθυμεί η Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τα τωρινά σύνορα να προοδεύει στην Ευρώπη θα έχει σύμμαχο τον κ. Χέιγκ», είπε ο κ. Άσνταουν.
Ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη τόνισε ότι στη νέα βρετανική κυβέρνηση υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ευρωσκεπτικιστές.
«Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Χέιγκ θα υποστηρίξει ότι πρέπει να οριστεί κάποιος που θα παρακολουθεί τη συνολική κατάσταση στα Βαλκάνια, και όχι μόνον σε ορισμένα κράτη της περιοχής», εκτίμησε ο κ. Άσνταουν.
Σε ερώτηση αν θα δεχόταν να γίνει ειδικός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια, ο κ. Άστνταουν απάντησε ότι κανένας δεν του το πρότεινε, αλλά ότι θα το σκεφτεί, αν αυτό συμβεί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ