Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ιστορική επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα



Σε νέα εποχή εισέρχονται οι σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβίβ καθώς για πρώτη φορά Ισραηλινός πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Το οργανωτικό μέρος της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Benjamin Netanyahu, οργανώθηκε σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, από τον ίδιο το διευθυντή της Μossad καθώς οι διπλωματικοί υπάλληλοι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζουν την απεργία τους.

Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε για το πρόγραμμα ούτε για την ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Παπανδρέου-Netanyahu ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται θέματα κυρίως οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με φόντο την έντονη δραστηριότητα της γειτονικής Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Ισραηλινές αλλά και τουρκικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι βασικός λόγος της επίσκεψης Netanyahu στην Αθήνα είναι η χορήγηση άδειας χρήσης για την εξάσκηση ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα εντός της εβδομάδας αναμένεται και η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη συνεκπαίδευση των δύο Αεροποριών στο αντικείμενο της Έρευνας & Διάσωσης Μάχης (CSAR) στο Ιόνιο Πέλαγος το προσεχή Οκτώβριο, το δεύτερο ουσιαστικά σκέλος της άσκησης “ΜΙΝΩΑΣ” που υλοποιείται στα πλαίσια του ισχύοντος Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας-Ισραήλ για το 2010.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά. Με αφορμή την επίσκεψη, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Hosni Mubarak, τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των τηλεφωνικών του επαφών ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Μεσανατολικό καθώς δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αναπτύξει και νέα πρωτοβουλία για ειρήνευση στην περιοχή.

strategyreport