Model of the "Tsar Bomba" in the Sarov atomic bomb museum.
Κερδίζει έδαφος η δασική πυρκαγιά κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στο Μεντβέντεφ ότι θα στείλει βοήθεια, ενώ ο ρωσικός Τύπος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών από τον καύσωνα.
Κερδίζει έδαφος η δασική πυρκαγιά που κατακαίει φυσικό καταφύγιο κοντά στο ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.
«Η εστία της φωτιάς που εμφανίσθηκε εδώ και δύο ημέρες στην ανατολική πλευρά του φυσικού καταφυγίου, όπου κεραυνός έπεσε σε πεύκα, έχει κερδίσει έδαφος και αποτελεί κίνδυνο σε κάποιο βαθμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε ποια απόσταση βρίσκεται η φωτιά από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του κέντρου όπου κατασκευάζονται πυρηνικές κεφαλές.
Περί τα 2.600 άτομα αντιμετωπίζουν από τις 3 Αυγούστου τις πυρκαγιές στην περιοχή αυτή όπου ζουν περίπου 80.000 άνθρωποι και η πρόσβαση στην οποία είναι απαγορευμένη εξαιτίας της λειτουργίας του πυρηνικού κέντρου.
Βοήθεια Ομπάμα στο Μεντβέντεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε στο Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέτνεφ ότι θα στείλει βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που μαίνονται στη Ρωσία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Πέμπτη ο Ομπάμα δήλωσε στο Μεντβέντεφ ότι «οι ΗΠΑ απαντούν στην έκκληση της Ρωσίας για τεχνική βοήθεια προκειμένου να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές», διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
Εξάλλου, ο ρωσικός Τύπος και το διαδίκτυο είναι γεμάτα μαρτυρίες για την επικίνδυνη διαχείριση από μέρους της κυβέρνησης της κρίσης που έχει προκαλέσει ο καύσωνας, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες ότι δεν αναφέρονται όλοι οι θάνατοι ου οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η εφημερίδα Tvoi Den αναφέρει σε σημερινό της φύλλο ότι το Τμήμα Υγείας της Μόσχας απαγόρευσε στους γιατρούς να διαγνώσκουν «θερμοπληξία» για να απαλύνουν «τα στατιστικά των θανάτων που συνδέονται με τον καύσωνα».
Πολλοί γιατροί, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όταν ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Interfax επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία.
«Μας εξήγησαν ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη θερμοπληξία στη Μόσχα ξεπερνούν κάθε όριο», δήλωσε ένας γιατρός. «Υπήρξε προφορική διαταγή. Ακόμα κι αν η θερμοκρασία πέσει, η εντολή ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου».
«Δεν υπάρχει τέτοια εντολή», δηλώνει από τη μεριά της μία υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας της Μόσχας όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αν και η υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους που καταγράφηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Μόσχα.
Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα ο Αντρέι Σελτσόφσκι, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας, είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Intefax.
Το ρωσικό υπουργείο είχε επιπλήξει τον Σελτσόφσκι για τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2010 δεν θα είναι διαθέσιμα παρά μετά τις 20 Αυγούστου.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Γαλλικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες της Μόσχας ο αριθμός των θανάτων στην πόλη αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και έφτασε περίπου τους 5.000.
Πάντως, σύμφωνα με τον Άντον Αβντέιεφ, υπεύθυνο του συνδικάτου εργαζομένων σε γραφεία τελετών, «τα πτώματα παραμένουν στα σπίτια για 10 με 12 ημέρες διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα» για τη μεταφορά τους στο νεκροτομείο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ