Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Αμερικανικό ψήφισμα για τη “γενοκτονία των Τσάμηδων”;



Νέες ανθελληνικές ενέργειες καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από επίσημους αλλά και παρακρατικούς κύκλους της Αλβανίας. Ο ηγέτης του αλβανικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ολοκλήρωσης (PDI), Tahir Muhedini πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιουλίου, με σκοπό την κινητοποίηση της αλβανικής διασποράς για την προώθηση ψηφίσματος σχετικά με το “Τσάμικο ζήτημα” από το Κογκρέσο.
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του PDI συναντήθηκε με τους γερουσιαστές Alcee Hastings και Steny Hoyer, οι οποίοι προεδρεύουν από κοινού της Επιτροπής για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο Tahir Muhedini ενημέρωσε τον Steny Hoyer ότι το «Τσάμικο θέμα» βρίσκεται στη βάση του προγράμματος του PDΙ και του παρέδωσε πλήρη φάκελο για τις αλβανικές αξιώσεις. Σημειώνεται πως ο Steny Hoyer είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού κόμματος στο Αμερικάνικο Κογκρέσο. 

“Παρουσιάσαμε ενημερωτικά έγγραφα για την Γενοκτονία εναντίον του αθώου αλβανικού Τσάμικου πληθυσμού, καθώς και μια εκτίμηση των σημερινών συνθηκών. Το θέμα παρουσιάστηκε ως μία κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελληνική Κυβέρνηση, στο παρελθόν και στο παρόν”, δήλωσε ο Μuhedini σύμφωνα με δημοσίευμα της Κοha Jone (01/08/2010), προσθέτοντας πως ορισμένα μέλη του Κογκρέσου υποσχέθηκαν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα από τον Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ και επίσης να διαβιβάσουν το ίδιο στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

Ο Μuhedini συναντήθηκε επίσης και με τον εκτελεστικό διευθυντή του Εθνικού Αλβανο-Αμερικανικού Συμβουλίου (NAAC), Μustafa Avni και με τον Στρατηγό Wesley Clark, πρώην ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσσυφοπεδίου (βλ. Αλβανική διασπορά: Ο κινητήριος μοχλός του εξτρεμισμού στα Βαλκάνια).

Το παρακράτος Βerisha συνεχίζει τις δολοφονίες Βορειοηπειρωτών

Aποτροπιασμό προκαλεί εντωμεταξύ η χθεσινοβραδυνή εν ψυχρώ δολοφονία Βορειοηπειρώτη από αλβανούς παρακρατικούς. Όλα άρχισαν το μεσημέρι της Πέμπτης όταν ομάδα αλβανών από την Αυλώνα ζήτησε το λόγο από ομογενείς επειδή αυτοί μιλούσαν Ελληνικά στο Καμπί του Κάστρου της Χειμάρας. Οι αλβανοί επέστρεψαν το ίδιο βράδυ στη Χειμάρα και μετά από διαπληκτισμό, ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν, έπεσε πάνω στη μηχανή του 37χρονου ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Η αστυνομία της Αυλώνας συνέλαβε έξι άτομα και συνεχίζει τις ανακρίσεις χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα, είναι οι:
 
1. Ilir Halo Mukaj, ημερομηνία γέννησης: 19 Ιανουαρίου 1990
2. Fabion Fatosh Jahaj, ημερομηνία γέννησης: 1 Αυγούστου 1989
3. Andi Petrit Kotori, ημερομηνία γέννησης: 16 Δεκεμβρίου 1985
4. Endri Zeqir Salataj, ημερομηνία γέννησης: 1 Ιουνίου 1988
5. Bledar Engjel Maminaj, ημερομηνία γέννησης: 25 Μαρτίου 1988
6. Juxhin Mentor Mustafaraj, ημερομηνία γέννησης: 26 Σεπτεμβρίου 1987
7. Dijon Gjolek Bushaj, ημερομηνία γέννησης: 27 Ιανουαρίου 1991
8. Aleksander Lavdosh Gjoka, ημερομηνία γέννησης: 5 Ιανουαρίου 1989

Εντύπωση προκαλεί το νεαρό της ηλικίας τους, αλλά και η σχέση ορισμένων με απογόνους αλβανοτσάμηδων.

Σε μια πρώτη κίνηση εκδήλωσης της οργής τους εκατοντάδες Χειμαριώτες απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τους Αγίους Σαράντα με τον Αυλώνα. Αίτημά τους είναι να δημιουργηθούν και να διασφαλιστούν οι συνθήκες για μια δίκαιη δίκη.

Το χθεσινοβραδυνό ρατσιστικό έγκλημα είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια σειρά βίαιων ενεργειών (δολοφονίες, εξαφανίσεις προσώπων, απαγωγές, βασανισμοί, ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί), που στόχο έχουν άτομα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Για το συγκεκριμένο περιστατικό αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αλλά και τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την αλβανική κυβέρνηση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμμία αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών.

strategyreport