Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Παραδέχθηκε ότι κράτησε τα διαμάντια ο πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Μαντέλα

bloody_diamonds05




Σε παραδοχή των όσων κατέθεσε η Ναόμι Κάμπελ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης -αναφορικά με ό,τι τον αφορούσε- προχώρησε την Παρασκευή ο πρώην διαχειριστής του ταμείου του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Νέλσον Μαντέλα για τα παιδιά". Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι το τοπ μόντελ τού έδωσε τα διαμάντια για να βοηθήσει οικονομικά τα παιδιά. Ο Τζέρεμι Ράτκλιφ ομολόγησε ότι κράτησε ο ίδιος τα τρία διαμάντια και δεν τα έδωσε ποτέ στο ίδρυμα. Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής τα έχει ήδη στα χέρια της και ξεκινά έρευνα για να διαπιστώσει την προέλευσή τους, αν δηλαδή ήταν «ματωμένα διαμάντια» τα οποία είχε στην κατοχή του ο Τσαρλς Τέιλορ.

"Η Ναόμι Κάμπελ μου είχε δώσει τρία μικρά, ακατέργαστα διαμάντια στις 26 Σεπτεμβρίου 1997", δήλωσε σε ανακοίνωσή του από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Τζέρεμι Ράτκλιφ.
Αν και η Κάμπελ ήθελε το Ταμείο να χρησιμοποιήσει τα διαμάντια για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ο Ράτκλιφ δεν θέλησε να το εμπλέξει σε πιθανώς παράνομες δραστηριότητες.
"Τελικά αποφάσισα να τα κρατήσω", δήλωσε προτού διευκρινίσει ότι τα παρέδωσε στην αστυνομία της Νότιας Αφρικής.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι έλαβε τα διαμάντια την Πέμπτη.
Στο μεταξύ, η δημοσίευση μίας γυμνής φωτογραφίας της Κάμπελ από εφημερίδα της Λιβερίας την ημέρα που κατέθετε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην προέδρου της χώρας Τσαρλς Τέιλορ προκάλεσε σκάνδαλο στη Μονρόβια.
Η εφημερίδα The Democrat είχε την Πέμπτη στο πρωτοσέλιδό της τον τίτλο "Ματωμένα διαμάντια, η ώρα της αλήθειας είναι σήμερα" και μία γυμνή φωτογραφία του μοντέλου, με γυρισμένη την πλάτη και το κεφάλι στραμμένο προς μία φωτογραφία του Τσαρλς Τέιλορ.
Μόλις δημοσιοποιήθηκε η φωτογραφία, οι βουλευτές της Λιβερίας θέλησαν να καλέσουν τον Τομ Καμάρα, εκδότη της εφημερίδας, στο κοινοβούλιο για να απολογηθεί, ενώ πολλές συζητήσεις έγιναν για το θέμα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Μονρόβια.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ