Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Πακιστάν: Εφιαλτικές συνθήκες από τις πλημμύρες

pakistan_plimmires_copy_copy




Ανθρωπιστική κρίση μεγάλων διαστάσεων έχει ξεσπάσει στο Πακιστάν όπου οι πλημμυροπαθείς λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια με αργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν να κλείσουν διαμαρτυρόμενοι ένα δρόμο και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση βοήθεια. Εκατομμύρια πλημμυροπαθείς δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό φαγητό και κατάλυμα, ζώντας κατά χιλιάδες σε σκηνές. Κρατώντας ξύλα, ανάβοντας φωτιές και επιχειρώντας να επιτεθούν σε αυτοκίνητα, οι διαμαρτυρόμενοι πλημμυροπαθείς επιχείρησαν να κλείσουν το δρόμο έξω από την πόλη Σουκούρ. Αντίστοιχη διαμαρτυρία έγινε από εκατοντάδες χωρικούς χτες Κυριακή, στην επαρχία Πουντζάμπ, οι οποίοι έκαψαν λάστιχα και φώναζαν «κάτω η κυβέρνηση», «Πεθαίνουμε από την πείνα. Κανείς δεν έχει εμφανιστεί για να μας βοηθήσει».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Οcha): 
«Περίπου 3,5 εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών που συνδέονται με το μολυσμένο νερό όπως η διάρροια και η δυσεντερία, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος της ηπατίτιδας Α και Ε και του τυφοειδούς πυρετού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να προσφέρει βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπτωση εκδήλωσης χολέρας. Ο Π.Ο.Υ ετοιμάζεται να προσφέρει βοήθεια σε 140.000 ανθρώπους σε περίπτωση επιδημίας χολέρας, αλλά η κυβέρνηση δεν μάς έχει αναφέρει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η μεγάλη μας ανησυχία είναι το νερό και η υγεία. Το καθαρό νερό είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν ασθένειες που συνδέονται με αυτό. Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών το νερό μολύνθηκε πολύ».

pakistan_crisisΣύμφωνα με τον Νέβα Κάν διευθυντή της Oxfam στο Πακιστάν: «Η ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση είναι τρομακτική. Κοινότητες έχουν άμεση ανάγκη από καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, όμως οι πόροι που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών Το Πακιστάν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα θανάτων, εάν δε δεχθεί βοήθεια».
 Υπολογίζεται ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το μολυσμένο νερό, ενώ οι διαμορφωθείσες συνθήκες πλήττουν άμεσα περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι αρχές του Πακιστάν δήλωσαν ότι το ένα τέταρτο της χώρας που εκτείνεται σε 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στο οποίο ζουν 167 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει πληγεί από τις πλημμύρες των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Για προσωρινό σταμάτημα των βροχών κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι, αλλά τις επόμενες τέσσερις με πέντε ημέρες προβλέπουν σποραδικές βροχές, που εκτιμούν ότι δεν θα προκαλέσουν νέες πλημμύρες.
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία εναέριας γέφυρας, ώστε να διευκολυνθεί η διανομή της βοήθειας. Σε πολλές περιοχές αυτός είναι ο μόνος εφικτός τρόπος, καθώς οι οδικές αρτηρίες έχουν καταστραφεί και μόνο τα ελικόπτερα μπορούν να τις προσεγγίσουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό