Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας: Η απρόβλεπτη



altΜας υφάρπαξαν τη ψήφο, παραμυθιάζοντάς μας για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες: Πρώτο τους μέλημα θα ήταν η προστασία του κερκυραϊκού φυσικού αποθέματος, η τάξη στο χώρο με κύριο εργαλείο τη μελέτη οχλουσών χρήσεων κ.λπ. κ.λπ.

Κέρδισαν τις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές και υλοποίησαν πράγματι την υπόσχεσή τους, με την δημιουργία «Αντινομαρχίας Περιβάλλοντος» με επικεφαλής, μάλιστα, μια νεαρή γοητευτική, δυναμική δικηγόρο.

Κάποιοι ξυπνήσαμε νωρίς βλέποντας τρεις παραδεισένιες, παρθένες κερκυραϊκές περιοχές, τον Ερημίτη, την Αστρακερή και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βορειοδυτικών ακτών της Κέρκυρας και των Διαπόντιων Νησιών να έχουν μπει, με άκρα μυστικότητα, στο στόχαστρο της νέας «περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένης» Νομαρχιακής Αρχής.
Εν αγνοία και ερήμην του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας προωθούσαν στα μουλωχτά, την παράνομη «μετεγκατάσταση» μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στον Ερημίτη, την τσιμεντοποίηση της Αστρακερής και την εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη Βορειοδυτική Κέρκυρα.
Το δε «εργαλείο» της μελέτης οχλουσών χρήσεων, είδαμε να το χρησιμοποιούν επιλεκτικά για να νομιμοποιήσουν μόνο κάποιες αυθαιρεσίες στη χαρακτηρισμένη ως περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους των Βαρυπατάδων:
• Πριν ένα χρόνο, βαπτίσανε νέα, εν μια νυκτί, μια παλιά αυθαίρετη μονάδα σκυροδέματος και ασφαλτομείγματος, την αδειοδοτήσανε για πέντε χρόνια, εξασφαλίζοντας, ακόμη, κι ένα bonus 647.000 ευρώ στο μεγαλοεργολάβο ιδιοκτήτη της!!!
• Την προπερασμένη εβδομάδα, ανατρέψανε πραξικοπηματικά προηγούμενη αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ψηφίζοντας αργά τη νύχτα νέα θετική, για την εγκατάσταση δεξαμενών φυσικού αερίου στην θέση Μανταλιάδα.
Ήταν στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 3 Αυγούστου, όταν απρογραμμάτιστα, εκτός ημερησίας διατάξεως, χωρίς δηλαδή να το έχουν βάλει σαν θέμα στο κατάλογο για συζήτηση – προφανώς για να αποφύγουν την αντίδραση των κατοίκων – και αφού περίμεναν πρώτα να αποχωρήσουν κάποιοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι ώστε να τους βγαίνουν τα κουκιά.
Στην ίδια συνεδρίαση, επίσης πραξικοπηματικά, προκλητικά και ανενδοίαστα είχαν αποσύρει προηγουμένως το θέμα για τη γνωμοδότηση του αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα, επειδή αυτό μύριζε μπαρούτη: Η «Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη» είχε μοιράσει στους Νομαρχιακούς Συμβούλους μια σχετική ανακοίνωση-φωτιά, ενώ στην αίθουσα υπήρχε και η αντίστοιχη παρουσία.
Η Αντινομάρχης (καταστροφής) Περιβάλλοντος, υποτιμώντας, κατά την προσφιλή της τακτική, τη νοημοσύνη των παρευρισκομένων, δικαιολόγησε την απόσυρση λέγοντας ότι δεν είχε ακόμη γνωμοδοτήσει σχετικά ο αρμόδιος υπάλληλος…
- Αν ήταν έτσι, τότε γιατί το είχαν βάλει σαν θέμα;
Απλά, σεμνά και ταπεινά, δεν θέλησαν να ρισκάρουν την ειλημμένη εκ των προτέρων θετική τους απόφαση και κατέφυγαν στην πάγια τακτική τους της αναβολής του θέματος για να παρέλθει άκαρπη η προθεσμία των 35 ημερών που ορίζει ο Νόμος και η γνωμοδότηση να περάσει ως θετική!
Άλλωστε η κυρία Αντινομάρχης, που είναι και μια έγκριτη δικηγόρος, απέρριψε κατ’ ιδίαν τις καταγγελίες ότι η χωροθέτηση του εν λόγω αιολικού πάρκου στην συγκεκριμένη θέση είναι παράνομη, υπεραμυνόμενη της νομιμότητας του έργου…
Ξυπνήσαμε νωρίς διαπιστώνοντας ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Αντινομαρχία Περιβάλλοντος-Μαϊμού. Τώρα θα πρέπει να χάσουμε τον ύπνο μας μέχρι που να φύγουν! Τις οίδε πόσες υποθέσεις θέλουν να κλείσουν ακόμη όσο είναι στην εξουσία.


Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ. «Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη» 


corfupress