Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Οι Ελβετοί δικαιώνονται για τον ευρωσκεπτικισμό τους

Η Ελβετία αποτελεί μια μικρή αλλά ισχυρή «εξαίρεση» σε μια ενωμένη -και μεγαλύτερη όσο ποτέ- Ευρώπη.
Αρκετά χρόνια πριν, το 1992, οι Ελβετοί ψήφισαν να απέχουν από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη, ένα βήμα πριν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρόλο που η πλειοψηφία κατά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν ήταν πολύ μεγαλύτερη από την μειοψηφία (50,3% έναντι 49,7%), η ελβετική κοινή γνώμη είναι εδώ και χρόνια διαιρεμένη όταν τίθεται το ερώτημα για σύμπλευση με τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στο οικονομικό «γίγνεσθαι» της Ευρώπης με τις μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες και την όξυνση των κοινωνικών αντιπαραθέσεων φαίνονται να «καθησυχάζουν» τους Ελβετούς που δείχνουν ανέπαφοι από όλη αυτήν την κατάσταση. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της χώρας τους μάλλον δικαώνει το «όχι» στην ενωμένη Ευρώπη.
Ο Stefan Meierhans, επικεφαλής του Οργανισμού Παρακολούθησης Τιμών λέει ότι οι Ελβετοί έχουν υψηλούς μισθούς σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς την ίδια στιγμή που απολαμβάνουν χαμηλά επιτόκια στα ενυπόθηκα δάνεια. Επιπλέον, ο ΦΠΑ βρίσκεται στα επίπεδα του 7,6% ενώ στην καλύτερη περίπτωση στην Ε.Ε. ξεκινάει από 15%.
Η ασφάλεια, παράλληλα, που παρέχει το Ελβετικό φράγκο έχει καταστήσει το νόμισμα ασφαλές καταφύγιο τους τελευταίους 12 μήνες την ίδια στιγμή που το ευρώ συνεχίζει να υποχωρεί. Προς επίρρωσιν τούτου, οι εισαγωγές από χώρες της Ε.Ε. υποχωρούν στις τιμές, κάτι που ωφελεί τους Ελβετούς καταναλωτές.
Αρκεί να σημειωθεί πως μεγάλο μερίδιο στην οικονομική ισορροπία της χώρας έχουν οι μακρόχρονοι νόμοι που απαγορεύουν τόσο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και τα (τοπικά) καντόνια να συσσωρεύουν μεγάλα χρέη που με τη σειρά τους δημιουργούν ελλείμματα και συνεπακόλουθα αυστηρά οικονομικά μέτρα.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει και μια άλλη πλευρά μέσα σε όλη αυτή την αισιόδοξία. Το δυνατό φράγκο μπορεί να καταστήσει τις ελβετικές εισαγωγές περισσότερο ακριβές. Ήδη δυνατοί παίκτες της Ελβετικής βιομηχανίας κατασκευών εκφράζουν τις ανησυχίες τους γι’ αυτό και βλέπουν με καλό μάτι την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για αγορά ευρώ ως προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία άνοδο του φράγκου.
Από την άλλη βέβαια, αρκετές ελβετικές εταιρείες προετοιμάστηκαν κατάλληλα και εμπορεύονται για αρκετά χρόνια μόνο σε ευρώ εντός της ευρωζώνης. Έτσι κατόρθωσαν να αποφύγουν οποιεσδήποτε απώλειες από την ρευστότητα της ισοτιμίας. Εκτός βέβαια από τον τουρισμό. Το αδύναμο ευρώ αλλά και η αδύναμη λίρα έχουν μετατρέψει την Ελβετία σε έναν πολύ ακριβό τουριστικό προορισμό για τους Ευρωπαίους.
Γεγονός που δε φαίνεται να απασχολεί τόσο πολύ την ισχυρή οικονομία των Ελβετών καθώς μόνο το 30% θα ήταν έτοιμο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το ευρώ δεν μας απασχολεί και πολύ ενώ το ευρωπαϊκό εγχείρημα δε φαίνεται να λειτουργεί καλά», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
 

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC