Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για ΔΕΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAp5-3EkRqOY897vPwd0_Dz1OIa1TL0762Kga5vbqSlTI4S6XnQkTpS62C1YF976_vf7Ok5ngtWDoodAh8P4X7No7ub1FQgY4VbeUDMokT34jQTarn703Bgs5y8qOBBU8d5fusFyCesz-R/s320/sold+2.jpg
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
έως ότου καταλήξουν σε κοινές θέσεις
 
 
Χρόνο, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι «αγόρασε» η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που καλείται να λάβει σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν έως ότου οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κοινές θέσεις.

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται τελικώς ότι έλαβαν υπόψη τους τις έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε στην παρούσα συγκυρία μια «βίαιη» απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, και θα περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση πειστικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Το μέτρο που φέρεται να προκρίνεται είναι η παραχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης λιγνίτη σε ιδιώτες σε νέα κοιτάσματα, στις περιοχές της Ελασσόνας και της Βεγόρας.
Θέση τρόικας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν εμφανίζεται αντίθετη προς μια τέτοια «λύση», αλλά αναμένει από την κυβέρνηση λεπτομέρειες και ακριβή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι θα έχει ίδιο αποτέλεσμα με την πώληση μονάδων. Το μέτρο αυτό, εξάλλου, φαίνεται ότι συναντά και τις λιγότερες αντιστάσεις από το μέτωπο των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί οι εμπειρογνώμονες της τρόικας με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η κ. Μπιρμπίλη φέρεται να συμφώνησε ότι απαιτείται άνοιγμα της αγοράς, επανέλαβε ότι δεν περιλαμβάνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Μάλιστα, πέρα από τις πολιτικές συνέπειες, πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός επικαλέστηκε και νομικά κωλύματα στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, καθώς η ελληνική νομοθεσία έχει αναγνωρίσει ότι στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοί της. Κι αυτό, διότι η ΔΕΗ παρακρατούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της προκειμένου να χρηματοδοτεί το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Η κ. Μπιρμπίλη παρουσίασε εξάλλου τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, ο οποίος προβλέπει σταδιακή μείωση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη και αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου. Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την απελευθέρωση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση έγινε αναφορά στις διάφορες εναλλακτικές προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η ηγεσία του οποίου είχε προχθές πολύωρες συσκέψεις με τη ΔΕΗ.
Οι προτάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Πώληση εικονικής ισχύος, δηλαδή πλειστηριασμοί σε ετήσια βάση ισχύος που παράγεται από τις μονάδες της επιχείρησης, την οποία θα διαθέτουν στους καταναλωτές οι ιδιώτες που θα αναδειχθούν πλειοδότες.
- Διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων από τον ΔEΣMHE (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
- Συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες της επιχείρησης.
- Ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ