Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πυραμίδα που εξαπατούσε πολίτες

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS9clcGlUIFBO0oc-7qyNMXDM6d8s5dycFTXUvHxQGkfec7ddI&t=1&usg=__HJuWWuXmE3b3QAYjB428mceq3f4=
 
 
Εγγυημένες αποδόσεις της τάξεως του 6% έταζαν σε ανυποψίαστους επενδυτές ένας οικονομολόγος με τη βοήθειας της γυναίκας του. Το ποσό που κατάφεραν να υφαρπάξουν, σύμφωνα με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, από τα θύματά τους υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικογένεια των αετονύχηδων είχε συστήσει εταιρεία και εμφανιζόταν στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος ανύπαρκτης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Στα χνάρια της οικογένειας έφθασε το ΣΔΟΕ κατόπιν αναφοράς τράπεζας για ύποπτη συναλλαγή προς την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων. Ο οικονομολόγος, σύμφωνα με την αναφορά της τράπεζας, ελάμβανε σε τακτά χρονικά διαστήματα εμβάσματα μεγάλης αξίας.
Τα χρηματικά ποσά τα κατέθεταν πελάτες της εταιρείας, την οποία εκπροσωπούσε ο οικονομολόγος, με σκοπό την τοποθέτησή τους σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλές αποδόσεις. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μικρότερα εμβάσματα κατατέθηκαν σε λογαριασμούς και άλλων ελληνικών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τόσο της εταιρείας όσο και των φυσικών προσώπων που συνδέονται με αυτήν. Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν οι διωκτικές αρχές στη διάθεσή τους, έχουν δεσμευθεί μόνο σε ένα τραπεζικό ίδρυμα 15 εκατ. ευρώ, 11 εκατ. δολάρια και 190 χιλιάδες κορόνες Σουηδίας.
Πρόστιμα 3 δισ. ευρώ
Στο μεταξύ, πρόστιμα ύψους τριών δισ. ευρώ έχει καταλογίσει από τις αρχές του έτους το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των προστίμων και αποδόσεων φόρων το πεντάμηνο είναι περίπου 2,4 δισ. ευρώ έναντι περίπου 1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009.
Για τον Ιούλιο του 2010, το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει 18.259 παραβάσεις πλαστών - εικονικών φορολογικών στοιχείων, για τις οποίες το εκτιμώμενο ύψος προστίμων είναι 432.884.437 ευρώ, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και ΦΠΑ για τον Ιούλιο του 2010 είναι 587.614.213 ευρώ, σημειώνοντας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 αύξηση 266%. Το νέο ΣΔΟΕ προβαίνει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καθημερινή βάση σε διάφορες επιχειρήσεις, σε ελέγχους διακίνησης σε σταθμούς διοδίων και σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.

kathimerini.gr