Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ανοικτή η "κάνουλα" για τις ελληνικές τράπεζες

 http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT5asIyo1MoRWRro-RVBQ1PMxPQmodfjr1lx1Bj7a_SeCXiY6U&t=1&usg=__IhYFO2XNby0ZHRkjL8TGYv88-Pw=
" Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει..."

Του Γιάννη Αγγέλη

Τα νέα είναι καλά για τις ελληνικές τράπεζες αλλά όχι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Στην ΕΚΤ έχει ενταθεί ο προβληματισμός για το γεγονός ότι η κατάσταση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει περισσότερα του ενός αδύναμα σημεία με αποτέλεσμα να συζητείται το ενδεχόμενο αναβολής του σχεδιασμού απόσυρσης των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι "σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί ανοικτό το κανάλι χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω των κρατικών και τραπεζικών ομολόγων..." παράλληλα με την εφαρμογή του μνημονίου και την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η "πρόθεση" αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι πέραν της Ελλάδας που υποχρεώθηκε να θέσει στη διάθεση των τραπεζών το επιπλέον πακέτο 25 δισ. ευρώ με την μορφή εγγυήσεων, η Πορτογαλία αλλά και η Ιρλανδία βρίσκονται στα πρόθυρα ανάλογων κινήσεων, καθώς η "στροφή" από το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας για την αποφυγή ενός δεύτερου υφεσιακού κύκλου, εμφανίζεται και πάλι στον ορίζοντα.

Στις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης διαπιστώνεται ότι στο β΄ εξάμηνο καταγράφεται μια αυξανόμενη πίεση από την εξάντληση των θετικών επιδράσεων που είχαν ασκήσει τα πακέτα στήριξης.

Ακόμα και στη Γερμανία η οποία κατέγραψε υψηλά ποσοστά ανάπτυξης στο β΄ τρίμηνο του έτους σημειώνεται μεταστροφή στο κλίμα προσδοκιών για το β΄ εξάμηνο.

Η πίεση αυτή αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι τα spreads αυξάνονται αντί να μειωθούν, ενώ οι τράπεζες των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης παραμένουν σχεδόν αποκλειστικά εξαρτημένες από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Ειδικά οι πορτογαλικές τράπεζες αύξησαν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση, όπως φάνηκε από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.

Για την κατάσταση αυτή προειδοποίησε και ο πρόεδρος της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας με αφορμή τα νέα προβλήματα στήριξης του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Hononan δεν δίστασε να μιλήσει για τον ανοικτό προβληματισμό της ΕΚΤ όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει όπως είχε αποφασίσει στη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στο τέλος του 2010.

capital.gr