Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Δραματική μάχη επιβίωσης




russiafotiesΚαθησυχαστικοί όσον αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας από τις φωτιές που έφτασαν στη ζώνη του Τσέρνομπιλ εμφανίζονται οι Ρώσοι ειδικοί. Την ίδια ώρα τα πύρινα μέτωπα γύρω από την Μόσχα έχουν περιοριστεί. Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ήρε την κατάσταση ανάγκης σε 3 περιφέρειες και λέει πως η Ρωσία έχει χάσει το ένα τέταρτο της σοδιάς των δημητριακών. Από την Αυστραλία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν δεινά. Στην Ασία, η τραγωδία του Πακιστάν που μετρά ήδη 1600 νεκρούς, δεν έχει τέλος.

russia_fires1Ρωσία

Ο τελευταίος συναγερμός ήχησε πεντακόσια χιλιόμετρα από την Μόσχα, με μια αναζωπύρωση από πτώση κεραυνού κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ. Αν και τα μέτωπα είναι εκατοντάδες στη δυτική Ρωσία , το υπουργείο εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναπνέει με τον πύρινο κλοιό να έχει συρρικνωθεί κατά 25%.
Η ξηρασία έχει ήδη καταστρέψει φέτος το ένα τέταρτο της σοδιάς σιτηρών της Ρωσίας και έχει φέρει πολλούς αγρότες στο χείλος της χρεοκοπίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο αρχηγός του Κρεμλίνου, μιλώντας σε αγρότες και εμπόρους δημητριακών στη νότια Ρωσία, ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες προκλήθηκαν από το χειρότερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη Ρωσία.
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθη στις περιφέρειες Βορονέζ και Βλαντίμιρ και στη δημοκρατία Μάρι Ελ», δήλωσε επίσης η Ναταλία Τιμάκοβα, εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ. Πρόσθεσε πως η κατάσταση στις περιφέρειες έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Η καταστροφή έχει ήδη αναγκάσει τη Ρωσία να απαγορεύσει τις εξαγωγές δημητριακών από τις 15 Αυγούστου ως τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να πάρουν μερίδιο της αγοράς από τον πρώην τρίτο στον κόσμο εξαγωγέα δημητριακών, αν και ο Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η απαγόρευση μπορεί να χαλαρώσει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Η κατάσταση σε πολλές περιφέρειες είναι ακραία... Δυστυχώς πολλοί αγρότες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας επειδή έχασαν τις σοδιές τους», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Καταστράφηκαν τα δημητριακά στο ένα τέταρτο των σπαρμένων εκτάσεων», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, χωρίς να διευκρινίσει για πόσα στρέμματα πρόκειται. Η επίσημη εκτίμηση για την έκταση που έχει σπαρθεί φέτος με δημητριακά στη Ρωσία είναι 436 εκατομμύρια στρέμματα.
Στο μεταξύ, επιστήμονες χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους φόβους ότι οι πυρκαγιές που μαίνονται στα δάση κοντά στο Τσερνόμπιλ μπορεί να μεταφέρουν και πάλι στον αέρα επικίνδυνες ποσότητες ραδιενέργειας και τονίζουν ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι για την υγεία είναι πολύ μικροί.
Ακόμη και οι πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες στα δάση του Μπριάνσκ, τα οποία έχουν μολυνθεί από ραδιενεργό σκόνη εξαιτίας της καταστροφής του αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ το 1986, δεν είναι πιθανό να διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο μόλυνσης από ραδιενέργεια.
«Από τη συνολική ραδιενέργεια στην περιοχή, λιγότερο από το 1% θα καταστεί και πάλι ενεργή», δήλωσε ο Τζιμ Σμιθ, ειδικός στο θέμα του Τσερνόμπιλ και εμπειρογνώμονας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στις Επιστήμες της Γης και του Περιβάλλοντος. Ο Βλαντίμιρ Στεπάνοφ, ο επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, αναφέρει σε δήλωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου: «Τα εργαστήρια συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στις περιοχές που είχαν μολυνθεί κατά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν υπάρχει αύξηση της ραδιενέργειας (πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα)».

Πακιστάν: Δραματική μάχη επιβίωσης των πλημμυροπαθών

plimiresΠέντε χιλιάδες λιμοκτονούντες διεκδικούν την επιβίωση τους από τις μόλις πεντακόσιες διαθέσιμες μερίδες φαγητού. Η επίδειξη ταυτότητας απαραίτητη μέσα στο χάος. Και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας καταλήγει σε ακόμη μεγαλύτερη απελπισία. Έξι χιλιάδες χωριά αφανίστηκαν από τον χάρτη μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν δραματική έκκληση για δωρεές 45ο εκατομμυρίων δολαρίων προειδοποιώντας ότι 14 εκατομμύρια πληγέντες είναι εκτεθειμένοι σε δεύτερο κύμα καταστροφής.
Με τις βροχές να μην έχουν τέλος στο νότο νέες πλημμύρες απειλούν το νότιο αλλά και το βόρειο Πακιστάν. Ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την απουσία του κατά τη διάρκεια των πλημμύρων που πλήττουν τη χώρα, μετέβη σήμερα στις πληγείσες περιοχές και συναντήθηκε με τους κατοίκους, δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Ζαρντάρι επέστρεψε την Τρίτη στο Πακιστάν έπειτα από μία περιοδεία στην Ευρώπη, την οποία συνέχισε παρά τις πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα και τις πολλές επικρίσεις που δέχθηκε για την απουσία του.
Ο πρόεδρος επισκέφθηκε την Πέμπτη την πόλη Σουκούρ, που βρίσκεται κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, στην επαρχία Σιντ, δήλωσε η προεδρία και ένας τοπικός αξιωματούχος.
«Ο πρόεδρος πήγε στη Σουκούρ για να ενημερωθεί για την κατάσταση. Παρέστη σε σύσκεψη με τους τοπικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της οποίας του παρουσίασαν λεπτομερώς την κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος.
«Επισκέφθηκε επίσης έναν καταυλισμό πλημμυροπαθών, που δημιουργήθηκε μέσα σε ένα κολέγιο, και συναντήθηκε με τους πληγέντες για να ενημερωθεί για την κατάστασή τους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κίνα

Πέντε ημέρες μετά τις κατολισθήσεις στην βορειοδυτική Κίνα οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες παρά τον τραγικό απολογισμό των 12000 νεκρών. Οι πλημμύρες θα απειλούν για πάντα την επαρχία Γκανσού καθώς αποψιλώθηκαν τα δάση στις πλαγιές του όρους Ζούκου για τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σειρά για ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν οι μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώτος θάνατος, μια 16χρονη που παρασύρθηκε από μανιασμένους χειμάρρους αναφέρθηκε στην Αιόβα όπου και το είκοσι τοις εκατό της αμερικανικής παραγωγής σιτηρών.

Αυστραλία

Στο άλλο ημισφαίριο, η ανατολική Αυστραλία ηχεί συναγερμό. Οι ανατολικές ακτές έχουν μετατραπεί σε λίμνες και ήδη αναφέρθηκε ένας νεκρόςΚίνα: 1.200 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις στο Γκανσού.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ