Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ρωσία: Καταστράφηκε το 1/4 της σοδειάς

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFrehkVwzgHB81m4eQpUjIrJTK66yRLQ45Ecrzin6y2TK4wXk&t=1&usg=__RyY0REk1Fr0e3dL3iGV8iAw5JX8=   

Η ξηρασία έχει ήδη καταστρέψει φέτος το ένα τέταρτο της σοδιάς σιτηρών της Ρωσίας και έχει φέρει πολλούς αγρότες στο χείλος της χρεοκοπίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


    Ο αρχηγός του Κρεμλίνου, μιλώντας σε αγρότες και εμπόρους δημητριακών στη νότια Ρωσία, ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες προκλήθηκαν από το χειρότερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη Ρωσία.

    "Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθη στις περιφέρειες Βορονέζ και Βλαντίμιρ και στη δημοκρατία Μάρι Ελ", δήλωσε επίσης η Ναταλία Τιμάκοβα, εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ. Πρόσθεσε πως η κατάσταση στις περιφέρειες έχει βελτιωθεί σημαντικά.

    Η καταστροφή έχει ήδη αναγκάσει τη Ρωσία να απαγορεύσει τις εξαγωγές δημητριακών από τις 15 Αυγούστου ως τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να πάρουν μερίδιο της αγοράς από τον πρώην τρίτο στον κόσμο εξαγωγέα δημητριακών, αν και ο Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η απαγόρευση μπορεί να χαλαρώσει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

    "Η κατάσταση σε πολλές περιφέρειες είναι ακραία... Δυστυχώς πολλοί αγρότες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας επειδή έχασαν τις σοδιές τους", δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

    "Καταστράφηκαν τα δημητριακά στο ένα τέταρτο των σπαρμένων εκτάσεων", πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, χωρίς να διευκρινίσει για πόσα στρέμματα πρόκειται. Η επίσημη εκτίμηση για την έκταση που έχει σπαρθεί φέτος με δημητριακά στη Ρωσία είναι 436 εκατομμύρια στρέμματα.

    Στο μεταξύ, επιστήμονες χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους φόβους ότι οι πυρκαγιές που μαίνονται στα δάση κοντά στο Τσερνόμπιλ μπορεί να μεταφέρουν και πάλι στον αέρα επικίνδυνες ποσότητες ραδιενέργειας και τονίζουν ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι για την υγεία είναι πολύ μικροί.

    Ακόμη και οι πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες στα δάση του Μπριάνσκ, τα οποία έχουν μολυνθεί από ραδιενεργό σκόνη εξαιτίας της καταστροφής του αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ το 1986, δεν είναι πιθανό να διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο μόλυνσης από ραδιενέργεια.

    "Από τη συνολική ραδιενέργεια στην περιοχή, λιγότερο από το 1% θα καταστεί και πάλι ενεργή", δήλωσε ο Τζιμ Σμιθ, ειδικός στο θέμα του Τσερνόμπιλ και εμπειρογνώμονας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στις Επιστήμες της Γης και του Περιβάλλοντος.

    Ο Βλαντίμιρ Στεπάνοφ, ο επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, αναφέρει σε δήλωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου: "Τα εργαστήρια συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στις περιοχές που είχαν μολυνθεί κατά την κασταστροφή του Τσερνόμπιλ. Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν υπάρχει αύξηση της ραδιενέργειας (πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα)".

ΑΠΕ