Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

«Γιγάντιο κύμα» ευθύνεται για την έκρηξη στο ιαπωνικό τάνκερ

Το ιαπωνικό τάνκερ

Ζημιές, ανησυχία και αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί η είδηση για έκρηξη σε ιαπωνικό πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Αν και οι ιδιοκτήτες του πλοίου- η ιαπωνική εταιρία Mitsui OSK- ανέφεραν έκρηξη στο σκάφος και δήλωσαν ότι προκλήθηκε από επίθεση, αξιωματούχος του λιμενικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων-όπου κατευθυνόταν το πλοίο M.Star-το αμφισβήτησε: «Η αιτία ήταν άλλη. Ένα γιγάντιο κύμα που προκάλεσε καταστροφές στο πλοίο και τραυματίες», επισήμανε. «Δεν υπάρχει ζημιά στη μηχανή», τόνισε, ούτε και διαρροή.
Κάθε πλευρά πάντως φαίνεται να δίνει τη δική της ερμηνεία στο περιστατικό. Για παράδειγμα, η ακτοφυλακή του Ομάν στην ίδια περιοχή έκανε λόγο για «σεισμό» ενώ αξιωματούχος στο υπουργείο Μεταφορών της χώρας ανέφερε ότι δεν συνέβη τίποτα το ασυνήθιστο. Σεισμολόγος στο γειτονικό Ιράν επιβεβαίωσε τα περί σεισμού. Ήταν μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο την περιοχή Μπαντάρ Αμπάς του νοτίου Ιράν. Ο σεισμός αναφέρθηκε και από άλλα πλοία που έπλεαν στην περιοχή. Πάντως για το αμερικανικό ναυτικό που πραγματοποιεί περιπολίες στα Στενά, η αιτία της έκρηξης παραμένει αδιευκρίνιστη.

Αν το εμπορικό πλοίο δέχτηκε πράγματι επίθεση, αυτό θα καταγραφεί ως σπάνιο περιστατικό στα Στενά του Ορμούζ- σημείο σταθμό για το 40% του πετρελαίου που διακινείται με τάνκερ διεθνώς. Η Αλ Κάιντα πραγματοποίησε στο παρελθόν επιθέσεις στην πετρελαϊκή υποδομή στη γειτονική Σαουδική Αραβία,επίθεση αυτοκτονίας σε γαλλικό τάνκερ, στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης το 2002 και, δύο χρόνια νωρίτερα, το 2000, επίθεση στο αμερικανικό USS Cole στο λιμάνι Άντεν της Υεμένης.

Μέλος του πληρώματος του M. Star έκανε λόγο για μια λάμψη λίγο πριν από την έκρηξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι χτύπησε το πλοίο. Η έκρηξη έγινε στο πίσω μέρος του τάνκερ, κοντά στο σημείο όπου φυλάσσονται τα σωστικά σκάφη.

ΤΑ ΝΕΑ