Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Οι προυποθέσεις πράσσινης επένδυσης στην Ελλάδα

http://www.512developing.com/green-builder-tx-build-green/green-building-images/renewable%20energy%20austin%20tx.png
της Ελίνας Γαληνού
 
Οι εισροές και εκροές ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, παρουσίασαν μια αισθητή πτώση το 2009. Οι εισροές μειώθηκαν κατά 25% ενώ ακόμα περισσότερη ήταν η μείωση της τάξης του 58% στις εκροές. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 17η και 15η θέση αντίστοιχα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα από άποψη διακίνησης επενδύσεων, βρίσκεται σε επίπεδα οριακά προς το χαμηλό.
Η ελληνική κρίση όπως ήδη έχει εκτιμηθεί, ενέχει κινδύνους μετάδοσης κυρίως στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με δυνητική μετάδοση στις τράπεζες των Βαλκανίων, λόγω της εξάπλωσης ελληνικών τραπεζών στην περιοχή. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει οικονομικά περιθώρια να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες μέσω ενίσχυσης της ρευστότητάς τους. Γενικά, η οικονομική κρίση τείνει να αλλάξει τον διεθνή επενδυτικό χάρτη όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια κατανομή εισροών επενδύσεων. Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Βραζιλία, βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους 20 προορισμούς εισροών ξένων επενδύσεων, ενώ προηγούνται οι ΗΠΑ. Παρ΄όλο όμως που το 2009 οι περισσότεροι παραγωγικοί τομείς σημείωσαν μεγάλη πτώση. Οι βιομηχανίες που επιβίωσαν από την κρίση, ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διανομή φυσικού αερίου και νερού, οι τηλεπικοινωνίες, ο κατασκευαστικός κλάδος και ο κλάδος των ηλεκτρονικών συσκευών. Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίστηκαν στον χώρο της μεταποίησης όπου παρουσίασε πτώση 77%.
Μετά την κρίση, αναμένεται να υπάρξουν πολλές προκλήσεις για την χάραξη επενδυτικών και ευρύτερων οικονομικών πολιτικών. Θα πρέπει όμως να εξισσοροπηθεί η σχέση ανάπτυξης/απελευθέρωσης και ρύθμισης. Για παράδειγμα, οι πράσσινες επενδύσεις που αφορούν το περιβάλλον, θα πρέπει να εξισσοροπηθούν με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι πράσσινες επενδύσεις, καλύπτουν έναν ευρύ χώρο δραστηριοτήτων που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής μας. Η φύση μας προσφέρει πολλά, αρκεί να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία, η ευρεσιτεχνία και η έρευνα. Ο πλανήτης υποφέρει από υπερθέρμανση, η ατμόσφαιρα από ρύπους και η υγεία μας απειλείται συνεχώς. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτογενούς ενέργειας παγκόσμια, προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και ότι ο λιγνίτης και το πετρέλαιο κατέχουν τα πρωτεία ρυπογόνων. Και η Ελλάδα, είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες πράσσινων επενδύσεων, που μπορεί να καταστεί ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Ο ήλιος και η θάλασσα, της παρέχουν βασικά πλεονεκτήματα. Η εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων σε απομακρυσμένες νησιώτικες και ηπειρωτικές περιοχές, θα συμβάλει άμεσα στην μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη και την απεξάρτησή της από τη χρήση πετρελαίου. Η παραγωγή βιοκαυσίμων μπορεί να γίνει από θαλάσσιες και αγροτικές καλλιέργειες. Μπορεί να προωθηθεί η ανάπτυξη φυτών σε θαλάσσιο περιβάλλον για την παραγωγή "καθαρών καυσίμων". Η ηλιακή και αιολική ενέργεια, μπορούν να προσφέρουν ό,τι ο ηλεκτρισμός με αφάνταστα μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να προσανατολίσουν την εγχώρια δραστηριότητα προς αξιοποιήσιμη έρευνα και τεχνολογία, τόσο σε επίπεδο περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό.
Αν βελτιωθεί η δομική ανταγωνιστικότητα της χώρας μέσω ορθής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, οι ωφέλειες που θα προκύψουν είναι πολλές. Η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει υγιή ανάπτυξη, πράγμα που θα διευκολύνει την δημοσιονομική της προσαρμογή και θα βελτιώσει την εικόνα της ως αγορά. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσανατολιστεί σε νέο κύκλο ανάπτυξης μέσω καινοτομίας επενδύσεων σε διεθνή δίκτυα και στρατηγικές εργασίες.
Δεν είναι ίσως τυχαίο που το Masdar city είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Αυτό σαν παράδειγμα, εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του πλανήτη και των οικονομιών.
Τα συμπεράσματα αυτά που προέρχονται από την ετήσια έκθεση της Διάσκεψης Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), παρουσιάστηκαν στις 22/7 σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (DEREE) στο κτίριο του στην Πλάκα. Η παρουσίαση έγινε από τους κ.κ. Οικονόμου/Αντιπρύτανη του Ινστιτούτου Petroleum Abu Dabi, Δ. Παπαιωάννου /Managing Director Exelon Patrners, Γ. Στουρνάρα/ Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ και την κα Παπαναστασίου καθηγήτρια στο Deree.

infognomonpolitics.blogspot.com