Τα όπλα μαζικής καταστροφής ήταν των Αμερικανών...
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε για τον πόλεμο στο Ιράκ μάς έρχεται κυρίως στο νου η Βαγδάτη, ως η πλέον ταλαιπωρημένη και δοκιμασμένη από τις μάχες πόλη. Και όμως, το σχετικό «προνόμιο» διεκδικεί επαξίως η Φαλούτζα, 40 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας.
Τα τοξικά απόβλητα του πολέμου έχουν ρυπάνει ανεπανόρθωτα τον αστικό πληθυσμό. Βρεφική θνησιμότητα, καρκίνοι και γονιδιακή επιβάρυνση είναι η θανάσιμη κληρονομιά που άφησε η επίθεση των Αμερικανών πεζοναυτών το 2004, η οποία στιγματίζει το παρόν και απειλεί το δημογραφικό μέλλον της Φαλούτζα. Τόσο πολύ, που αβίαστα θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για «νέα Χιροσίμα».
Οι βόμβες λευκού φωσφόρου -και πιθανόν και ουρανίου- αύξησαν δραματικά τις καρκινοπάθειες και τις γενετικές δυσπλασίες στη Φαλούτζα του Ιράκ (φωτογραφία ΕΡΑ/ΑΠΕ) Οι βόμβες λευκού φωσφόρου -και πιθανόν και ουρανίου- αύξησαν δραματικά τις καρκινοπάθειες και τις γενετικές δυσπλασίες στη Φαλούτζα του Ιράκ (φωτογραφία ΕΡΑ/ΑΠΕ) Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πάτρικ Κόκμπερν στον «Independent», ήδη από το 2005 γιατροί της πόλης παρατηρούσαν εμβρόντητοι αλματώδη αύξηση σε βρεφική θνησιμότητα, προβληματικές γέννες, γενετήσιες δυσπλασίες και καρκινοπάθειες. Τις ανησυχίες των ντόπιων γιατρών ήρθε να επιβεβαιώσει αποκαλυπτική έκθεση του δρος Κρις Μπάσμπι, του Πανεπιστημίου του Αλστερ, του Μάλακ Χάμνταν και του Εντέσαρ Αριάμπι. Ο τίτλος της μελέτης είναι «Καρκίνος, βρεφική θνησιμότητα και αναλογία φύλων στις γέννες, στη Φαλούτζα του Ιράκ, την περίοδο 2005-2009». Τα πορίσματα είναι τρομακτικά: τετραπλασιασμός όλων των μορφών καρκίνου και 12πλασιασμός των παιδικών καρκίνων, σε ηλικίες κάτω των 14 ετών. Τα κρούσματα λευχαιμίας αυξήθηκαν 38 φορές και ο καρκίνος του στήθους, 10. Η παιδική θνησιμότητα βρέθηκε 4 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στη γειτονική Ιορδανία και 8 φορές από εκείνη του Κουβέιτ.
Το φρικιαστικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, «οι μορφές καρκίνου προσομοιάζουν με εκείνες που έπληξαν τους επιζήσαντες της Χιροσίμα, λόγω της έκθεσής τους στη ραδιενεργό σκόνη και τα κατάλοιπα ουρανίου από την ατομική έκρηξη». Η αλλοίωση της αναλογίας των φύλων στα νεογέννητα είναι άλλο σημαντικό εύρημα της έκθεσης. Από τη φυσιολογική σχέση 1.050 αγοριών προς 1.000 κορίτσια, από το 2005 η αναλογία τροποποιήθηκε σε 850 αγόρια ανά 1.000 κορίτσια. Η αλλαγή στην αναλογία αποτελεί χαρακτηριστική επίπτωση γενετικών αλλοιώσεων. Η ίδια στατιστική απόκλιση είχε παρατηρηθεί στον πληθυσμό της Χιροσίμα.
«Ο μόνος λόγος που μπορεί να εξηγήσει αυτές τις επιπτώσεις είναι κάποια ευρείας κλίμακας έκθεση του πληθυσμού σε μεταλλαξιογόνους παράγοντες, το 2004», είναι τα λόγια του δρος Μπάσμπι.
Τι έγινε λοιπόν το 2004; Τίποτα περισσότερο από οκτάμηνο ανηλεή βομβαρδισμό της πόλης από Αμερικανούς πεζοναύτες ώς την τελική κατάληψή της στο τέλος της χρονιάς. Η αγριότητα των επιθέσεων, κατά τον αρθρογράφο του «Independent», μούδιασε ακόμη και Βρετανούς στρατιωτικούς. Ο ίδιος ο αμερικανικός στρατός έχει παραδεχτεί ότι στους εν λόγω βομβαρδισμούς είχε κάνει χρήση λευκού φωσφόρου. Ο δρ Μπάσμπι είναι πιο αποκαλυπτικός. Αν και μη ειδικός, επισημαίνει ότι οι γενετικές μεταλλαγές των θυμάτων υποδηλώνουν σαφώς τη χρήση πυρομαχικών που περιείχαν ουράνιο: «Η γνώμη μου είναι ότι κάποιο διατρητικό βλήμα χρησιμοποιήθηκε, ικανό να διαπερνάει τους τοίχους των κτηρίων και να σκοτώνει ανθρώπους στο εσωτερικό». Και όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και για κάμποσο καιρό στο μέλλον, θα προσθέταμε εμείς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ