Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Εγκρίθηκαν τρία νομοσχέδια

http://img.pathfinder.gr/Media/i/4/4012/1771.jpg
  
 Το «πράσινο» φως έδωσε το, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Υπουργικό Συμβούλιο σε σειρά νομοσχεδίων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, με τα οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός, Δημήτρης Ρέππας, διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προωθηθεί η ταχύτατη ανάπτυξη της Οικονομίας.


    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι αυτά δεν γίνονται λόγω του μνημονίου, που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αλλά διότι «η χώρα πρέπει να κερδίσει το χαμένο χρόνο».

    Ειδικότερα, με το πρώτο νομοσχέδιο «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα. Οι άδειες ήταν κλειστές από το 1971 και αφορούν περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα. Οι εταιρείες οδικού μεταφορέα θα έχουν τη μορφή ΑΕ, ή ΕΠΕ και μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες, εξάλλου, ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013

    Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την οδική ασφάλεια, όπου, εκτός από τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, θα υπάρξει και «τακτοποίηση» στο χώρο των ΚΤΕΟ, καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι 40% των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο. Μια εκ των διατάξεων του νομοσχεδίου προβλέπει ότι ένα όχημα δεν θα μπορεί να ασφαλίζεται, αν δεν προσκομίσει τα έγγραφα τεχνικού ελέγχου του, και αντίστροφα, δεν θα μπορεί περνά από ΚΤΕΟ αν δεν είναι ασφαλισμένο.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται το άνοιγμα της αγοράς των συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, ενώ καταργείται η έως τώρα ισχύουσα απόσταση μεταξύ των πρατηρίων υγρών καυσίμων και διατηρείται μόνον η απόσταση των τουλάχιστον 50 μέτρων λειτουργίας τους από χώρους μαζικής προσέλευσης και συνάθροισης.

    Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά τον εναέριο έλεγχο, καθώς όπως αρχικά έχει διαπιστωθεί, λόγω της ύπαρξης διαφορετικών FIR στην Ευρώπη, παρατηρούνται καθυστερήσεις, αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ, όπου υπαρχει ένα FIR. Η υπάρχουσα κατάσταση δυσχεραίνει την απόφαση της ΕΕ για την ύπαρξη «ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού». Σήμερα η Ελλάδα ανήκει στον τομέα Blue Med, τον έναν από τους τέσσερις υπάρχοντες στον ευρωπαϊκό χώρο, μαζί με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

    Επιπλέον, η ΕΕ ζητά μια δομή πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα κατευθύνει τις πτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι οι αλλαγές αυτές θα επιφέρουν λιγότερη σπατάλη καυσίμων, αλλά και αλλαγή αεροδιαδρόμων.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπται και η ανάπτυξη και αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας με συμμετοχή και ιδιωτών.

    Δηλώσεις πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

    Ένταση και επιμονή στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, έστω και αν είμαστε στο μέσον του καλοκαιριού, συνέστησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Έχουμε φέρει μια άλλη αντίληψη στη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα της χώρας. Τόνισε, επίσης, ότι οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι ουσιαστικές και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα.

    Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, αναγνώρισε ότι τα μέλη της κυβέρνησης έχουν ήδη εργαστεί σκληρά και ότι δικαιούνται κάποιες μέρες ξεκούρασης. "Είναι απαραίτητες και όχι απλώς τις συνιστώ, αλλά τις απαιτώ από όλους σας χωρίς ενοχές". Νομίζω, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχουμε δουλέψει σκληρά και το δικαιούμαστε. Και θεώρησε τις διακοπές ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών που θα καταβληθούν στο επόμενο διάστημα για να είναι αποτελεσματικές.

    Παράλληλα, επισήμανε στα μέλη της κυβέρνησης ότι διακοπές δεν σημαίνει ότι ξεχνιούνται και έθεσε καθένα εξ' αυτών ενώπιον των ευθυνών του να αξιολογήσει την κατάσταση στον τομέα ευθύνης του. Έχουμε, όπως τόνισε, μπροστά μας τους επόμενους μήνες ένα μαραθώνιο, που θα είναι ταυτόχρονα και "σπριντ" μέχρι να βγάλουμε την Ελλάδα πιο δυνατή από το τούνελ της πιο μεγάλης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ότι μέριμνα των υπουργών ακόμη και στις ημέρες των διακοπών, πρέπει να είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης όπου και αν βρίσκεται.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση θα αφορά περισσότερο το χρονοδιάγραμμα για μετά το Δεκαπενταύγουστο και ιδιαίτερα την πορεία προς τη ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα γίνει ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Αναφερόμενος, ο πρωθυπουργός στις εσωτερικές εξελίξεις τόνισε ότι θεραπεύουμε σιγά-σιγά τις πληγές που άφησαν στη χώρα οι εγκληματικές πολιτικές τις οποίες καταδίκασε ο ελληνικός λαός. Σώσαμε, όπως τόνισε, πολύ περισσότερα από όσα χάσαμε και αυτό που κυρίως επισήμανε ήταν ότι η χώρα δεν απώλεσε τη δυνατότητα να βάζει τάξη στην οικονομία της και να αποκαθιστά όσους αδικήθηκαν σήμερα. Υπάρχει σήμερα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η δυνατότητα να εντοπίζεται ο πλούτος και εκεί που υπάρχει και να μην πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια.

    Ο κ. Παπανδρέου ήταν αισιόδοξος για τα οικονομικά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι μετά από πολλούς μήνες τα νέα για την Ελλάδα είναι θετικά και θα γίνονται όλα και θετικότερα, όσο αλλάζουμε ριζικά τον τόπο μας. Είχαμε δεσμευτεί ότι οι θυσίες των Ελλήνων θα πιάσουν τόπο ανέφερε επίσης, και αυτό όπως τόνισε δεν είναι πλέον μια υπόσχεση, αλλά μία πραγματικότητα. Και συνεχάρη όλους τους υπουργούς για την προσπάθεια που κατέβαλε ο καθένας στον τομέα του, προκειμένου να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.

    Είμαστε, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, στο σωστό δρόμο, μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα και θα διαψεύσουμε όσους ποντάρουν στην αποτυχία μας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι "αφήνουμε όσους μας οδήγησαν εδώ να σφιχταγκαλιάζονται με το καταδικασμένο παρελθόν τους" και πρόσθεσε πως "ότι και να λένε το μνημόνιο είναι η ταφόπλακα της διακυβέρνησής τους" και των "εγκληματικών", όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικών τους.

    Καθήκον μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να παραδώσουμε την Ελλάδα στα παιδιά μας καλύτερη και δικαιότερη από ό,τι την παραλάβαμε και αυτό προσπαθούμε.

    Αναφερόμενος στα θέματα συζήτησης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τη δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που θα συμβάλουν στην άφιξη της τουριστικής κίνησης.

    Επίσης, αναφερόμενος στα μεγάλα έργα και τις στρατηγικές επενδύσεις τόνισε ότι δημιουργούμε ένα διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό σύστημα παραγωγής μεγάλων έργων και αφήνουμε πίσω όσα υπέκρυπταν ή συγκάλυπταν πολλές φορές τη διαφθορά.

    Συνεχάρη, επίσης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως τόνισε, συνέβαλε με την εμπειρία του και τις νομικές του γνώσεις στη διαμόρφωση του πλαισίου για την παραγωγή μεγάλων έργων με διαφανή τρόπο.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι το μήνυμα που στέλνει η χώρα είναι "η Ελλάδα είναι και πάλι εδώ".

    Σχετικά, εξάλλου, με τις επαφές που είχε στο Ισραήλ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στα θέματα που συζητήθηκαν. Και ένα πρώτο θέμα ήταν ο τουρισμός, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς Ισραηλινών με τους οποίους συζητήθηκαν επίσης και θέματα αγροτικής ανάπτυξης, αφού οι Ισραηλινοί έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία χρήσης του νερού και παράλληλα έχουν ίσως τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο γύρω από τα αγροτικά προϊόντα.

    Ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε, επίσης, να υπάρξει συνεργασία με το Ισραήλ είναι ο ενεργειακός και ειδικότερα η ηλιακή ενέργεια, όπου οι Ισραηλινοί δείχνουν μεγάλη διάθεση συνεργασίας.

    Συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής

    Σε περίπου μια εβδομάδα το Δημόσιο θα ορίσει 2 έως 3 συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ παράλληλα προχωρά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Αυτά αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνήλθε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών, Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

    Όπως επίσης δήλωσε, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, οι σύμβουλοι του Δημοσίου θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αιχμή τις συμμετοχές σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα υποβάλουν εισηγήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών αυτών.

    Στο θέμα αυτό, η παρούσα υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι θα ζητηθεί από τους συμβούλους και εισήγηση για μια πιθανή ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες, με εναλλακτικά σενάρια. Ενώ, ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τα σενάρια αυτά θα αφορούν και την ενίσχυση της παρουσίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

    Σχετικά με τα τεστ αντοχής (stress tests) για τις τράπεζες, που δημοσιοποιούνται σήμερα, και τη θέση θα έχει η ΑΤΕbank, ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

    Όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόκειται να συσταθεί μια νέα διυπουργική επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), για την επίλυση θεσμικών θεμάτων.

    Είπε, επίσης, ότι προωθείται μια μικρή αλλαγή στο νόμο που διέπει τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ώστε να είναι πλέον εφικτή η πρόσληψη από το Δημόσιο συμβούλων και για φορείς που δεν έχουν εταιρική δομή (π.χ. το φάσμα συχνοτήτων, για το οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης). 


ΑΠΕ