Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Αφγανιστάν: Εκρήξεις σε συγκέντρωση ειρήνης





afganistan_epithesi_kabul_talibanΤρεις εκρήξεις και πυροβολισμοί σημειώθηκαν στη Καμπούλ σε σημείο όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η Τζίργκα της ειρήνης, μια παραδοσιακή συγκέντρωση στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί φυλών της χώρας, εκπρόσωποι της κοινωνίας και πολιτικής σκηνής του Αφγανιστάν. 

Η αστυνομία έχει περικυκλώσει ομάδα τρομοκρατών που κατέφυγε σε κατοικία κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ ενώ την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου τους.


Οι εκρήξεις ακούστηκαν την στιγμή που ο πρόεδρος Καρζάι εκφωνούσε την ομιλία του. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στο ξενοδοχείο Intercontinental, αλλά ακόμα είναι δύσκολο να καθοριστεί που σημειώθηκε η δεύτερη, διευκρίνισε ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου.
Σύμφωνα με αξιωματούχους πρόκειται για επιθέσεις με ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κοντά στην τζίργκα, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μην πανικοβληθούν και συνέχισε την ομιλία του.

Η τριμερής σύνοδος που έχει στόχο την αναζήτηση λύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, άρχισε με την ανάγνωση του Κορανιού ενώπιον 1, 600 εκπροσώπων από το Αφγανιστάν, αλλά και ξένων διπλωματών και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ