Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Με διαφωνίες ξεκινά η Σύνοδος των G8 και G20

synodos_g8_g20Με σημαντικές διαφωνίες ανοίγει σήμερα η αυλαία της συνόδου των G8, για να ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο η σύνοδος των G20, στο Τορόντο του Καναδά. Οι ηγέτες των 20 αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, με κυρίαρχο το ζήτημα ρύθμισης των αγορών. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι επικριτές της οικονομικής πολιτικής της Άγκελας Μέρκελ, με τον μεγαλοεπενδυτή Τζώρτζ Σόρος να προειδοποιεί, μετά τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, για κίνδυνο κατάρρευσης του ευρώ.

Κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί 20λεπτη τηλεφωνική συνομιλία της Άγκελα Μέρκελ με τον Μπαρακ Ομπάμα, κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε της οικονομικής της πολιτικής.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι το ξαφνικό σφίξιμο της ζώνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την μείωση των ελλειμμάτων, θα φρενάρει την παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που η ανάπτυξη είναι κυρίαρχης σημασίας.

Για κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης, εξαιτίας αυτής της πολιτικής, προειδοποιεί και ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζωρτζ Σόρος.
"Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τη Γερμανία επειδή θέλει ένα ισχυρό νόμισμα και έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό... Αλλά μπορούμε να την κατηγορήσουμε που επιβάλλει την επιλογή της σε άλλες χώρες, που έχουν διαφορετικές αν΄γκες και προτιμήσεις. Σαν τον Προκρούστη, που ανάγκαζε τους άλλους να ξαπλώσουν στο κρεβάτι του και τους τράβαγε ή τους έκοβε τα πόδια, για να χωρέσουν.", είπε χαρακτηριστικά ο Τζωρτζ Σόρος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ υπερασπίστηκε τα πακέτα περικοπών, λέγοντας ότι έχουν στόχο "να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, διότι εάν δεν λάβουμε μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων μας, τότε θα υποφέρουμε από την αργή και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη", ενώ κάλεσε την Κίνα να μειώσει τους περιορισμούς που θέτει στις ξένες επενδύσεις και εισαγωγές.
Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται έξω από τον χώρο της Συνόδου, και ζητούν από τους ηγέτες των πλουσιότερων χωρών να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για βοήθεια στις φτωχές χώρες, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας και την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

Οι ηγέτες προστατεύονται από μέτρα ασφαλείας, που κόστισαν συνολικά 960 εκατομμύρια δολάρια.

Η καναδική αστυνομία συνέλαβε κοντά στο μέρος όπου διεξάγεται η σύνοδος της G20, τον οδηγό ενός αυτοκινήτου μέσα στο οποίο υπήρχαν πέντε φιάλες γκαζιού, ένα αλυσοπρίονο και άλλα επικίνδυνα υλικά.

Συνάντηση Ομπάμα - Μεντβέντεφ

Στην Ουάσινγκτον συναντήθηκαν, πριν μεταβούν στη Σύνοδο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον οποίο χαρακτήρισε συνεργάτη "σταθερό" και "αξιόπιστο".
"Οι χώρες μας εξακολουθούν να διαφωνούν σε κάποια θέματα, όπως η Γεωργία, και μιλήσαμε ήρεμα για αυτά. Αλλά με το να προχωράμε σε τομείς όπου συμφωνούμε, πετύχαμε μια επανεκκίνηση στη σχέση μας.", τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Οι δύο πρόεδροι επισφράγισαν τη φιλία τους τρώγοντας μαζί χάμπουργκερ σε τοπικό εστιατόριο, κατά το μεσημεριανό τους διάλειμμα. 

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8