Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Συνελήφθη ο βαρώνος της κοκαΐνης στη Τζαμάικα


narkotika_Christopher_DudusΣτις ΗΠΑ εκδόθηκε ο βαρώνος των ναρκωτικών Κρίστοφερ "Ντούντους" Κοκ, καθώς αντιμετωπίσει κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Η αστυνομία συνέλαβε τον 42χρονο Κοκ στα προάστεια του Κίνγκστον, το περασμένο 24ωρο, μετά από ανθρωποκυνηγητό πέντε εβδομάδων, που ήταν αφορμή για σοβαρά επεισόδια στην πρωτεύουσα της Τζαμάικα. Ο "Ντούντους" παραδόθηκε σε πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με τις κατηγορίες του λαθρεμπορίου μαριχουάνας, κοκαϊνης και όπλων. Ο Κρίστοφερ Κοκ προσήχθη την Πέμπτη ενώπιον της δικαιοσύνης στο Κίνγκστον, όπου παραιτήθηκε του δικαιώματός του να δικαστεί στη Τζαμάικα.
Σε επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του αναφέρεται ότι ο Κοκ είπε στους δικαστές ότι φεύγει από τη χώρα με την βεβαιότητα ότι θα αθωωθεί και θα επιστρέψει στη Τζαμάικα ως ελεύθερος πολίτης.
Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές τον θεωρούν ως αρχηγό μίας συμμορίας που ευθύνεται για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων στη διάρκεια των πολέμων των συμμοριών της κοκαϊνης στη δεκαετία του 1980.
Όταν οι αρχές της Τζαμάικα άρχισαν τις επιχειρήσεις για τη σύλληψή του, στην παραγκούπολη Τίβολι Γκάρντενς, έξω από το Κίνγκστον, ένοπλοι υποστηρικτές του πυρπόλησαν δύο αστυνομικά τμήματα και άνοιξαν πυρ εναντίον άλλων τεσσάρων τμημάτων.

Ο Κοκ είναι πανίσχυρος στις παραγκουπόλεις που υπάρχουν στα δυτικά του Κίνγκστον και αρχικά οι αρχές της Τζαμάικα είχαν αρνηθεί να τον εκδόσουν στις ΗΠΑ. Στάση που προκάλεσε προβλήματα στις σχέσεις της Τζαμάικα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όταν συνελήφθη, το περασμένο 24ωρο, συνοδευόταν από έναν κληρικό που είχε συμφωνήσει να αποφύγει ο Κοκ την τοπική αστυνομία και να παραδοθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίνγκστον.
Όμως η αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κοκ, πηγαίνοντας προς την αμερικανική πρεσβεία και παρότι είχε μεταμφιεσθεί, έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς, που τον συνέλαβαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ