Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Η κρίση δεν εμποδίζει τη διεύρυνση της ευρωζώνης


Η χρηματοπιστωτική κρίση εντός της ευρωζώνης δεν αποτελεί λόγο για να μην ενταχθούν σε αυτήν και άλλες χώρες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι συζήτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες το ζήτημα της Εσθονίας.

Η βαλτική χώρα έχει εκπληρώσει τα λεγόμενα «κριτήρια του Μάαστριχτ» για να ενταχθεί στην ευρωζώνη, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης ορισμένες χώρες είχαν προτείνει να αναβληθεί η διεύρυνση.

«Εάν έχουμε πολλούς καλούς εταίρους, γιατί όχι; Είναι θέμα κριτηρίων: εφόσον κάποιος πληρεί τα κριτήρια είναι δυνατόν να ενταχθεί», στην ευρωζώνη, είπε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

«Θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο: εάν μια χώρα πληροί τα κριτήρια, πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα που είχαμε όλοι εμείς», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν.

Εάν οι υπουργοί δώσουν στην Εσθονία το «πράσινο φως» να υιοθετήσει το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επικυρώσουν την πρόσκληση στη σύνοδό τους, στις 17 Ιουνίου. Οι ειδικοί θα ορίσουν κατόπιν την ισοτιμία του ευρώ με την εσθονική κορώνα και οι υπουργοί θα δώσουν την τελική έγκρισή τους τον Ιούλιο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ