Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΔΝΤ προς ευρωζώνη:«τελειώστε με τη νομισματική ένωση»

«Ολοκληρώστε το σχέδιο της νομισματικής ένωσης»- αυτό ζήτησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την ευρωζώνη.

Παράλληλα ζήτησε να συζητηθεί η αναθεώρηση των συνθηκών που διέπουν τη νομισματική ένωση, όσον αφορά θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.


Σε έγγραφο που υποβλήθηκε σήμερα στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση του σχεδίου της νομισματικής ένωσης.

Το Ταμείο συμπληρώνει ότι η κρίση στη ζώνη του ευρώ σήμερα προκύπτει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, των μη βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών σε ορισμένες χώρες, των καθυστερήσεων στην αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και της ανεπαρκούς προόδου στην επιβολή της αναγκαίας πειθαρχίας και ευελιξίας που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης χωρίς δυσκολίες.

«Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε προς το κέντρο την ικανότητα να υιοθετούμε στόχους για τα ελλείμματα που θα δεσμεύουν τα κράτη, με βάση μια υγιή οικονομική εκτίμηση για τη θέση και τη βιωσιμότητα του χρέους κάθε χώρας, καθώς και για τις ανάγκες όλης της ζώνης», προτείνει το ΔΝΤ.

«Ωστόσο, μια τέτοια μεταρρύθμιση θα απαιτήσει την οικοδόμηση μιας συναίνεσης για την τροποποίηση των Συνθηκών, η οποία θα πάρει χρόνο», παραδέχεται ακόμη το Ταμείο.

ΤΑ ΝΕΑ