Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ασφαλιστικό - εργασιακά: Τελικές αποφάσεις την Παρασκευή





YPOYRGIKOΣτη συνεδρίαση της Παρασκευής που αποτελεί συνέχεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, θα οριστικοποιηθούν οι τελικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης συζητήθηκαν επίσης και τα νομοσχέδια για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη διαδικασία κατάθεσης τριετών προϋπολογισμών και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις τεχνικές λεπτομέρειες των αλλαγών σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου, ακόμα και αύριο, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Ιουλίου.
Με βάση το τοπίο που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, αναμένεται να κατατεθούν από το υπουργείο Εργασίας, προτάσεις για τα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικο, ώστε να παραμείνει το όριο συνταξιοδότησης στο 55ο έτος, να αρχίσει η εφαρμογή του από το 2011 και να ολοκληρωθεί το 2015.
Σε διαφορετική επιλογή κινείται η Τρόικα, επιμένοντας για σύνταξη στο 60ο έτος αλλά και για συντόμευση της εφαρμογής.
Η κυβέρνηση συζητεί μόνο την αύξηση της 37ετίας στα 40 έτη ασφάλισης και έξοδο στα 60 μέχρι το 2013. Το σημαντικό στη συμπλήρωση των 40 ετών είναι η πενταετία του πλασματικού χρόνου, όπου θα υπολογίζονται η ανεργία, η λοχεία, η ασθένεια -και στις τρεις περιπτώσεις χωρίς εξαγορά- καθώς επίσης οι σπουδές, η περίοδος ανατροφής τέκνων και ο στρατός με εξαγορά.
Κάποιοι με άλλοθι την τρόικα, επιχειρούν να εμφανισθούν πιεζόμενοι, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό του ελληνικού λαού και της Βουλής, καθώς υποστηρίζουν ότι το κείμενο του μνημονίου στην αγγλική έκδοση περιέχει επιπλέον μέτρα για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό από την ελληνική έκδοση, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή.

Πηγή: ΝΕΤ 105,8