Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Το Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση για διεθνή επιτροπή



   Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Όρεν δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ θα απορρίψει την ιδέα μιας διεθνούς επιτροπής για τη μελέτη της επιδρομής των κομάντο στο πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν στη Γάζα κατα την οποία εννέα φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν.

   "Απορρίπτουμε μια διεθνή επιτροπή. Συζητούμε με την κυβέρνηση Ομπάμα έναν τρόπο με τον οποίο η έρευνά μας θα πραγματοποιηθεί", δήλωσε ο Όρεν στο "Fox News Sunday".  

   Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έχει προτείνει τη σύσταση διεθνούς επιτροπής, για τη διεξαγωγή έρευνας, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
   Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεχθεί τη διεξαγωγή μιας "αξιόπιστης και αντικειμενικής έρευνας" στην οποία η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. "Όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρόεδρος Σαρκοζί υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση μιας λύσης με στόχο τον τερματισμό του αποκλεισμού", προστίθεται στην ανακοίνωση.
   Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ζήτησε και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ κάλεσε τα μέλη του "να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, αλλά και τα σχέδιά τους για ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεών τους με το εβραϊκό κράτος".
   Στο μεταξύ, η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος θα στείλει δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, "στο τέλος της εβδομάδας", όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRNA.
    

Συνεχίζεται η βία

   Περίπολος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους που επέβαιναν σε καταδυτικό πλοιάριο ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν ο ισραηλινός στρατός και αξιωματούχοι της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
   Στο Τελ Αβίβ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι άνδρες ήταν "ένοπλοι και επιχειρούσαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση. Φορούσαν στολή δύτη", ενώ πηγές ασφαλείας της Χαμάς επιβεβαίωσαν ότι βρέθηκαν τέσσερις σοροί δυτών και είπαν ότι ένας πέμπτος άνδρας που φέρεται ως αγνοούμενος, πιθανώς είναι νεκρός. 

ΑΠΕ