Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Φυσικό Αέριο

▅Οδηγία Ε.Ε.: σύμφωνα με τους  κανονισμούς πρέπει να υπάρχει 
ισότιμη  πρόσβαση σε όλους στην εισαγωγή  φυσικού αερίου  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η Κομισιόν, με επιχείρημα ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Ε.Ε. η διαδικασία παραπομπής σχετίζεται με τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς, που σύμφωνα με τους κανονισμούς- αλλά και το σχετικό μνημόνιο της τρόικας για τα ενεργειακά- πρέπει να επιτρέπουν ισότιμη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο παίκτη να εισάγει φορτίο φυσικού αερίου χωρίς μεροληπτική μεταχείριση υπέρ της ΔΕΠΑ.


Τα παραπάνω επεσήμαναν στελέχη της Κομισιόν στο πλαίσιο του συνεδρίου «4th South Εast Εurope Εnergy Dialogue» που διοργανώθηκε από το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα οποία αν και το τελευταίο 5μηνο έγινε σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, εντούτοις συνεχίζουν να υφίστανται προσκόμματα στην πρόσβαση όλων των παικτών στις υποδομές, αναφορικά με τις εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου αερίου. Ειδικά για τη ΔΕΠΑ, τα στελέχη της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι ο διαχειριστής του συστήματος και κατά 100% θυγατρική της ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να τη μεταχειρίζεται προνομιακά σχετικά με την κατανομή της χωρητικότητας στην υποδομή αποθήκευσης και μεταφοράς αερίου. Από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, πάντως, διευκρινίζεται ότι το θέμα της κατανομής χωρητικότητας ρυθμίστηκε πλήρως προ δύο μηνών.

Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες εκφορτώσεις ιδιωτικών φορτίων (από την κοινοπραξία Μυτιληναίος- Μότορ Οϊλ για λογαριασμό της Αλουμίνιον), ενώ προγραμματίζονται και άλλες (τόσο από τον ίδιο παίκτη, όσο και από τη ΔΕΗ), όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα εξαμήνου που έχει καταρτίσει για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2010.

Στο μεταξύ, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στη Μόσχα η συμφωνία για τη σύσταση της ελληνο-ρωσικής μεικτής εταιρείας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Gazprom, που θα διαχειριστεί τον ελληνικό κλάδο του South Stream, αυτόν δηλαδή που θα μεταφέρει αέριο από την Τουρκία προς την Ιταλία μέσω της Ελλάδας.

Αρχικά, για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς επρόκειτο να υπογράψει η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, που δεν θα παραστεί τελικώς λόγω απουσίας του ομολόγου της ρώσου υπουργού Ενέργειας με τον οποίο θα συναντιόταν. Το πιθανότερο είναι η συνάντηση να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου στην Αθήνα, όπου και θα γίνει η πράξη ίδρυσης της εταιρείας. 

ΤΑ ΝΕΑ